Antena 3 CNN Externe Fost ministru, trimis la închisoare pentru că a separat migranții minori din cuplurile care solicitau azil

Fost ministru, trimis la închisoare pentru că a separat migranții minori din cuplurile care solicitau azil

Inger Stojberg, fost ministru danez al imigraţiei, a fost condamnată, luni, la 60 de zile de închisoare în cazul separării mai multor cupluri de migranți, anunță presa internațională.

Fost ministru, trimis la închisoare pentru că a separat migranții minori din cuplurile care solicitau azil
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    13 Dec 2021   •   16:16

Sentința este definitivă și a fost pronunțată de Curtea specială de Justiție de la Copenhaga.

"Inger Stojberg a fost găsită vinovată de încălcarea deliberată a legii privind responsabilitatea ministerială. Pedeapsa este închisoare cu executare pentru 60 de zile", a stabilit instanța.

În procesul care a început în luna septembrie, cei 26 de judecători ai acestei Curți - care nu se reunesc decât pentru a judeca actuali sau foști membri ai guvernului - au fost chemați să decidă dacă fosta şefă a Ministerului Imigrației şi Integrării a încălcat ''Convenția europeană privind drepturile omului'', prin ordinul de separare a cuplurilor de solicitanți de azil, în cazurile când femeia este minoră.

Cunoscută pentru poziția sa dură în acest domeniu, Stojberg (foto) s-a declarat nevinovată.

În 2016, 23 de cupluri au fost separate, fără o examinare individuală a dosarului lor, în virtutea ordinului dat de Stojberg - care ulterior şi-a părăsit partidul, fără însă a renunța şi la mandatul de deputat.

Acum, urmează ca şi parlamentul danez să se pronunțe asupra eventualei revocări a mandatului de deputat al lui Stojberg, decizie independentă de sentința pronunțată luni.

Fost ministru al imigrației din 2015 până în 2019 într-un guvern de centru-dreapta susținut de dreapta populistă anti-migrație (Partidul Popular DF), Stojberg a dus o politică extrem de restrictivă, determinând adoptarea a peste 110 amendamente de limitare a drepturilor străinilor în Danemarca.

Între acestea se numără măsura confiscării bunurilor migranților, pentru a finanța găzduirea lor pe teritoriul danez.

Cazul său este al treilea începând din 1910 când un responsabil politic a ajuns în fața Curții speciale.

Înaintea sa, în 1993, fostul ministru conservator al justiției, Erik Ninn-Hansen, a primit patru luni cu suspendare în legătură cu "Tamilgate", dosar referitor la blocarea reîntregirii familiale a refugiaților tamili în anii 1987-1988.

Sursa: Agerpres

×
Subiecte în articol: Inger Stojberg inchisoare
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close