Antena 3 CNN Externe Institut american: Coreea de Nord ar putea reporni un reactor nuclear în două luni

Institut american: Coreea de Nord ar putea reporni un reactor nuclear în două luni

Institut american: Coreea de Nord ar putea reporni un reactor nuclear în două luni
Sursa foto: Foto: eandt.theiet.org
de M.Z.    |    04 Iun 2013   •   07:56
Coreea de Nord ar putea reporni unul dintre reactoarele nucleare de la centrala Yongbyon în două luni, ceea ce ar permite regimului să îşi accelereze programul de înarmare nucleară, a apreciat luni un grup de american de reflecţie.
 
Concluzia aparţine Institutului americano-coreean de la Universitatea John Hopkins care a făcut afirmaţia după ce a văzut unele fotografii realizate prin satelit, în luna mai. 
 
Astfel, au spus specisliştii, Coreea de Nord a înregistrat "progrese reale" la centrală, mai ales în ceea ce priveşte acest reactor de grafit-gaz cu o putere de cinci megawaţi.
 
"Într-o lună sau două, acest reactor a putea porni, însă disponibilitatea unor noi bare de combustibil este încă incertă", a afirmat institutul pe blogul său, 38 North, informează AFP.
 
"Odată operaţional, reactorul ar putea produce aproximativ şase kilograme de plutoniu pe an, care ar putea fi folosit pentru a fabrica arme nucleare".
 
Aceste noi imagini sunt publicate în contextul în care relaţiile dintre statele occidentale şi dictatura nord-coreeană sunt mai puţin tensionate, după un al treilea test nuclear, în februarie, urmat de ameninţări din partea Phenianului cu atacuri asupra Statelor Unite.
 
Coreea de Nord a anunţat în aprilie repornirea acestui reactor nuclear, oprit în 2007, conform unui acord internaţional susţinut de Statele Unite.
 
Fotografii realizate la 27 martie arătau construcţii de-a lungul unui drum în apropiere de centrală, precum şi în spatele clădirii reactorului, lucrări destinate repunerii în funcţiune a aparatelor vitale de răcire a reactorului.

 

×
Subiecte în articol: reactor nuclear Coreea de Nord
Parteneri
Potopul din Dubai explicat de climatologi
x close