Antena 3 CNN Externe Între ciocan şi nicovală. Cum fac chinezii HAZ DE NECAZ de lansarea rachetei nord-coreene

Între ciocan şi nicovală. Cum fac chinezii HAZ DE NECAZ de lansarea rachetei nord-coreene

Între ciocan şi nicovală. Cum fac chinezii HAZ DE NECAZ de lansarea rachetei nord-coreene
Sursa foto: Foto: bellenews.com
10 Apr 2012   •   11:38

Beijingul, aliat recunoscut al Coreei de Nord, ezită să intervină în problema declanşată de insistenţa acestora de a lansa o rachetă care ar urma să plaseze pe orbită un satelit. O glumă care circulă în rândul oficialilor chinezi, reflectă destul de bine relaţia Chinei cu statul nord-coreean, scrie Reuters.

"Liderul Coreei de Nord, Kim Jong-un, îl telefonează pe omologul său chinez căruia îi povesteşte intenţiile sale cu privire la lansarea rachetei Unha-3. Întrebat cu privire la data la care aceasta va fi lansată, tânărul Kim răspunde: Zece, nouă, opt, şapte, şase, cinci, patru..."

Oficialii de la Beijing au primit informaţia că lansarea rachetei care va plasa satelitul în spaţiu va avea loc, cel mai probabil, în această săptămână.

Surse apropiate diplomaţiei chineze susţin că acestea nu au absolut nici o influenţă asupra deciziei Phenianului, cu atât mai mult asupra blocării lansării rachetei.

Racheta Unha-3 va încerca să plaseze pe orbită un satelit de observare a Pământului de 100 de kilograme, între 12 şi 16 aprilie.
   
Ryu Kum-Chol, directorul adjunct al Direcţiei pentru dezvoltarea spaţială din cadrul Comitetului, a vrut să le dea asigurări ţărilor din zona pe care o va survola lansatorul, în particular Coreea de Sud, Japonia şi Filipine.
   
"Am ales o traiectorie sigură", a precizat el. "Primul etaj trebuie să cadă la 160 de kilometri de coastă şi cel de-al doilea etaj la circa 200 de kilometri de coasta" filipineză.
   
El a amintit că racheta "este capabilă să se autodistrugă" în caz de necesitate.

×
Subiecte în articol: Coreea de Nord China
Parteneri
Tânăr dezbrăcat de jandarmi, pentru a fi verificat de droguri, în Mamaia
x close