Antena 3 CNN Externe Iran acceptă medierea Braziliei pentru acordul de schimb nuclear

Iran acceptă medierea Braziliei pentru acordul de schimb nuclear

Iran acceptă medierea Braziliei pentru acordul de schimb nuclear
Sursa foto: iran nuclear
06 Mai 2010   •   18:17

Preşedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad a fost de acord ?în principiu? cu medierea braziliană pentru reluarea acordului de schimb nuclear sub mandat ONU, transmite agenţia semioficială Fars.

Puterile mondiale văd acest acord ca pe o modalitate de a înlătura mare parte din stocul de uraniu slab îmbogăţit din Iran pentru a reduce riscul de a fi folosit la arme nucleare. În acelaşi timp, Iran va primi combustibil nuclear special procesat pentru programul medical.
Propunerea însă a picat după ce Iran a insistat să facă schimbul pe teritoriul său, în loc să expedieze uraniul în străinătate, în etape bine determinate.
"În cadrul unei conversaţii telefonice cu omologul venezuelean, Ahmadinejad a fost de acord în principiu cu medierea Braziliei a acordului de schimb nucleare," arată Fars, citând un comunicat al preşedinţiei iraniene.
Preşedintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva, care este aşteptat în această lună la Teheran, declara miercuri că Brazilia doreşte să ajute la găsirea unei soluţii la conflictul dintre Occident şi Iran.
Anterior, statul sud-american aprecia că sancţiunile ONU contra Iranului pentru programul său nuclear vor face republica islamică mai radicală, dar a avertizat şi pe Ahmadinejad că va suporta consecinţele dacă urmăreşte cumva arma nucleară.
Pactul, realizat în urma negocierilor AIEA în octombrie anul trecut cere ca Iran să expedieze 1200 kg de uraniu slab îmbogăţit, suficient pentru o bombă dacă este procesat ulterior, către Rusia şi Franţa, pentru a fi convertit în pile pentru Reactorul de Cercetare din Teheran, care face izotopi pentru tratamentul cancerului.

Antena3.ro

×
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close