Antena 3 CNN Externe Iran, acuzat că importă uraniu, violând sancţiunile ONU

Iran, acuzat că importă uraniu, violând sancţiunile ONU

Iran, acuzat că importă uraniu, violând sancţiunile ONU
Sursa foto: iran nuclear
30 Dec 2009   •   08:07

Iran este acuzat că încearcă să importe 1350 tone de uraniu din Kazahstan într-o evidentă încălcare a sancţiunilor ONU, se arată într-un raport al serviciilor de informaţii.
În ceea ce este un nou act de sfidare al regimului pentru dezvoltarea unui program nuclear "paşnic", un raport secret susţine că Iran se pregăteşte pentru a primi uraniu îmbogăţit din fosta republica sovietică pentru circa 450 milioane de dolari, o afacere ce ar putea fi încheiată în următoarele câteva săptămâni.
Un oficial al statului care a realizat raportul, citat de Associated Press, susţine că în acord ar putea fi implicaţi oficiali kazahi, fără ştiinţa guvernului.
Orice import de uraniu este deosebit de important deoarece se crede că Iran rămâne în lipsă de materie primă pentru programul său de îmbogăţire.
Iran se află sub incidenţa a trei sancţiuni ale Consiliului de Securitate al ONU pentru refuzul de a opri programul nuclear.
Oficiali ai Comisiei de sancţiuni contra Iranului din Consiliul de Securitate au declarat însă că nici un satat membru al ONU nu a alertat comisia în legătură cu aceste acuzaţii.
În timp ce alţi oficiali ai ONU se arătau la curent cu raportul.
Preţul pe care Teheran ar fi dispus să îl plătească este unul deosebit de mare- 450 milioane dolari, din cauza naturii secrete a acordului, se arată în raport.
Antena3.ro

×
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close