Antena 3 CNN Externe Iran dă ultimatum Occidentului. Comunitatea internaţională protestează

Iran dă ultimatum Occidentului. Comunitatea internaţională protestează

Iran dă ultimatum Occidentului. Comunitatea internaţională protestează
Sursa foto: iran nuclear
05 Ian 2010   •   02:36

Ministrul iranian de Externe, Manouchehr Mottaki, a declarat că Occidentul ar trebui să se decidă dacă doreşte să vândă combustibil nuclear Iranului sau să schimbe uraniul slab îmbogăţit.

"Comunitatea internaţională mai are doar o lună pentru a lua o decizie. Altfel, Teheran va îmbogăţi uraniul la o puritate mai mare. Acesta este un ultimatum?, a punctat oficialul, citat de agenţia Fars.

Anterior, purtătorul de cuvânt al ministerului, Ramin Mehman-Parast, preciza că potrivit negocierilor dintre Iran şi Occident, acesta are termen până în februarie pentru a oferi combustibil nuclear.


Teheran a respins termenul limită de 31 decembrie stabilit de SUA pentru ca Iran să accepte schimbarea uraniului slab îmbogăţit în afara ţării şi a cerut un schimb simultan în interiorul ţării, cu combustibil nucler pentru reactorul din Teheran.
Washington a respins ultimatumul Iranului şi a precizat că oferta Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică deja oferită Teheranului este suficientă.

"AIEA are o propunere echilibrată pe masă ce ar îndeplini cererea Iranului pentru combustibil şi are susţinerea comunităţii internaţionale," arăta purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate din SUA, Mike Hammer .

"Dacă accesul la combustibil este obiectivul Iranului, atunci nu este absolut niciun motiv pentru care propunerea existentă, pe care Iran a acceptat-o la Geneva, nu ar fi suficient," arăta Hammer.

De asemenea, Franţa a respins ultimatumul Iranului. Ministrul francez de Externe, Bernard Kouchner, arăta că este inacceptabil ca Iran să vină cu o contraofertă la propunerea AIEA.
Acesta a mai arătat, referindu-se la protestele antiguvernamentale, că regimul iranian este ameninţat de unele persoane care sunt foarte "determinate." El a condamnat arestările şi crimele comise de autorităţile iraniene.


Luni, Iran a amânat o vizită a unor membri ai Parlamentului European, în timp ce delegaţia UE a precizat că a anulat vizita deoarece Teheran blocase întâlnirile cu liderii opoziţiei.
Agenţia oficială iraniană de ştiri transmitea că vizita, programată pentru 7-11 ianuarie, a fost amânată pentru a permite ministerului de Externe să aibă mai mult timp pentru organizarea unei "călătorii constructive ."

În timp ce Barbara Lochbihler, şeful german al delegaţiei, arăta că întîlnirile cu oficialii din parlamentul iranian şi membrii opoziţiei au fost blocate, ceea ce a făcut ca vizita să devină inutilă.


Antena3.ro

×
Parteneri
FCSB, petrecere ”Made in Romania” după câștigarea titlului
x close