Antena 3 CNN Externe Iran respinge în scris oferta occidentală de acord nuclear

Iran respinge în scris oferta occidentală de acord nuclear

Iran respinge în scris oferta occidentală de acord nuclear
Sursa foto: iran nuclear
20 Ian 2010   •   05:18

Iran a informat organismul nuclear al ONU că respinge părţi cheie ale planului de acord ce prevedea trimiterea uraniului îmbogăţit peste hotare, pentru a înlătura temerile că ar putea fi folosit la arme nucleare.
Aceasta a fost primul răspuns formal la propunerea lansată în octombrie anul trecut şi vine după luni de replici ambigue şi evazive lansate prin presă. SUA a respins replica Teheranului ca "inadecvată."
Diplomaţii arătau că poziţia Iranului a fost reflectată într-un memo trimis Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică şi cuprindea apeluri la amendamente pe are puterile occidentale deja le-au respins.
Conform planului, Iran ar urma să transfere 70 procente din stocul său slab îmbogăţit în străinătate pentru a fi priit apoi ca pile nucleare pentru reactorul nuclear medical.
La Washington, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, P.J. Crowley, declara că răspunsul Iranului este inadecvat.
"Nu sunt sigur că au livrat un răspuns formal, dar este clar că este un răspuns inadecvat. Nu sunt sigur că indiferent ce au făcut, poate azi, este diferit de ce au făcut anterior", declara oficialul american.
În timp ce un oficial occidental sublinia că scrisoarea iraniană este un ?non-eveniment? deoarece repetă afirmaţiile făcute până acum prin canale media.
Antena3.ro

×
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close