Antena 3 CNN Externe Iran respinge propunerea nucleară a ONU

Iran respinge propunerea nucleară a ONU

Iran respinge propunerea nucleară a ONU
Sursa foto: iran nuclear
19 Noi 2009   •   01:49

Ministrul iranian de Externe a declarat că ţara sa nu va exporta uraniul îmbogăţit pentru a fi procesat suplimentar, respingând astfel cel mai nou plan ONU menit a împiedica Teheranul să construiască arme nucleare.
În schimb, Manochehr Mottaki a precizat că Iran va lua în considerarea un schimb nuclear în interiorul ţării ca plan alternativ.
ONU a oferit luna trecută un acord prin care 70 procente din uraniul iranian slab îmbogăţit urma a fi exportat pentru a reduce stocul şi să fie procesat la un nivel mai înalt.
Uraniul ar fi fost returnat un an mai târziu drept combustibil pentru reactorul de cercetare din Teheran.
"Cu siguranţă nu vom trimite uraniul nostru îmbogăţit la 3,5 procente în afara statului," a arătat ministrul Manochehr Mottaki pentru agenţia ISNA. "Aceasta înseamnă că un schimb simultan ar putea fi considerat în interiorul Iranului."
Contrapropunerea este un semnal că Iran nu are încredere în Occident şi timpul alocat pentru a fi transformat în combustibil nuclear.
Mottaki a mai arătat că experţii iranieni analizează propunerile pentru a stabili ce cantitate de uraniu ar trebui schimbat cu combustibil.
Cantitatea de uraniu ce ar trebui exportată de Iran, conform planului ONU, este de circa 1,2 tone, reprezentând 70 la sută din stocul său. Circa 1000 de kilograme de uraniu slab îmbogăţit sunt necesare pentru a produce un focos nuclear.
Antena3.ro

×
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close