Antena 3 CNN Externe Iran şi-a testat cele mai avansate rachete, ce pot lovi România

Iran şi-a testat cele mai avansate rachete, ce pot lovi România

Iran şi-a testat cele mai avansate rachete, ce pot lovi România
Sursa foto: shahab 3 rachete
29 Sep 2009   •   01:44

Iran a testat cele mai avansate rachete ale sale, luni, la finele unor manevre militare de două zile, ceea ce a provocat şi mai multă îngrijorarea şi presiune legată de noul sait nuclear al Teheranului, construit în secret.
Televiziunea de stat a anunţat că puternica Gardă Revoluţionară, care controlează programul balistic al Iranului, a testat cu succes versiuni modernizate ale rachetelor Shahab-3 şi Sajjil . Ambele pot transporta focoase până la o distanţă de 2000 de kilometri, ceea ce ar pune Israel, bazele militare americane din Orientul Mijlociu şi unele părţi din Europa în raza de acţiune.
Testele au fost menite a arăta muşchii militari ai Iranului şi a demonstra pregătirea pentru orice ameninţare.
Iran a realizat trei runde de teste de rachete în cadrul manevrelor care au început duminică, la două zile după ce SUA şi aliaţii au dezvăluit că republica islamică a început să construiască în secret o unitate subterană de îmbogăţire a uraniului.
Statele occidentale au avertizat Iranul să deschidă locaţiile pentru inspectorii internaţionali sau vor suferi sancţiuni mai dure.
Şeful politicii externe europene Javier Solana se arăta îngrijorat de teste. Marea Britanie arăta că acestea demonstrează de ce Europa şi SUA sunt preocupate de intenţiile nucleare iraniene, în timp ce Franţa le-a calificat o provocare.
Rachetele Shahab-3 lansate luni de Iran, cu o rază de acţiune maximă estimată la 2.000 de kilometri şi instalate pe lansatoare mobile, ar putea atinge Bucureştiul, informează blogul publicaţiei Liberation.
În Europa, o rachetă de tipul Shahab-3, lansată din nord-vestul Iranului, poate atinge partea orientală a Balcanilor, ce conţine ţări membre ale Uniunii Europene şi/sau ale NATO, aliate ale Franţei.
Astfel, ar putea fi atinse capitale printre care Bucureştiul, Sofia, Atena, Istanbul . Mai la nord, Kievul este ameninţat, ca şi Moscova, la limita razei de acţiune a rachetei.
În Orientul Mijlociu, ar putea fi atinse state arabe, în special capitala egipteană Cairo, Israel, Turcia şi toată peninsula arabică.
O rachetă Shabab trasă din extremitatea sudică a Iranului ar putea atinge statul african Djibouti, precum şi toate fostele republici sovietice din în Asia Centrală, Afganistanul şi extremitatea de vest a Chinei.
În Asia de Sud, sunt ameninţate Pakistanul şi nord-vestul Indiei, inclusiv oraşele New-Delhi şi Bombay.
Pe de altă parte, Rusia a cerut comunităţii internaţionale să nu devină prea 'emotivă' în legătură cu Iranul şi să se concentreze pe negocierea unei soluţii. O sursă din cadrul ministerului rus de Exteren a chemat la calm şi bun simţ.
Totuşi au existat semnale că Rusia este pregătită să susţină mai dure contra Iranului.
Antena3.ro

×
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close