Antena 3 CNN Externe Iranul a deschis principala sa centrală nucleară pentru vizita unui preşedinte străin

Iranul a deschis principala sa centrală nucleară pentru vizita unui preşedinte străin

Iranul a deschis principala sa centrală nucleară pentru vizita unui preşedinte străin
04 Sep 2012   •   11:45

Administraţia de la Teheran a oferit preşedintelui Mongoliei un tur al principalei centrale de îmbogăţire cu uraniu, fiind pentru prima dată când un astfel de obiectiv strategic pentru Iran îşi deschide porţile pentru un lider extern.

Vizita preşedintelui mongolez, Tsakhia Elbegdorj, a venit înainte de începerea summit-ului "naţiunilor nealiniate" (la programul nuclear mondial), care este găzduit de Teheran. Oficialii iranieni speră să transmită astfel un mesaj puterilor occidentale, cele care încearcă să izoleze diplomatic administaţia preşedintelui Mahmoud Ahmadinejad.

Televiziunea de stat din Iran a transmis imagini cu Elbegdorj inspectând instalaţiile centrifuge, folosite la îmbogăţirea cu uraniu, la una dintre pricipalele edificii de acest gen, din oraşul Natanz.

Vestul şi-a exprimat în repetate rânduri neliniştea faţă de dezvoltarea programului nuclear iranian, fiind de părere că scopul acestuia este unul militar, în timp ce Teheranul susţine că scopul este unul strict destinat civililor. Iranul a afirmat, pe căi diplomatice, că este oricând dispus să ofere altor state, expertiza sa în domeniul nuclear.

Mongolia se pregăteşte la rândul ei să construiască prima sa centrală nucleară, demers în care va fi ajutată de Rusia.

Conform postului de televiziune, liderului de la Ulan Bator i-a fost permis să viziteze orice punct din interiorul centralei de la Natanz. La finalul vizitei, Elbegdorj a declarat că programul nuclear iranian are scopuri exclusiv energetice şi medicale.
"Acest ansamblu este unic. Poate că în alte ţări nu este posibil să vizitezi asemenea locuri sensibile. Am aflat aici cum îmbogăţirea cu uraniu este folosită ca o fiabilă sursă de energie" a spus preşedintele Mongoliei, citat de AP.

Inspectorii Agenţiei Nucleare, asociaţi ONU, vizitează în mod regulat această centrală. Până nu demult, diverşi diplomaţi şi reporteri străini aveau permisiunea să intre în incintă.

×
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close