Antena 3 CNN Externe Iranul intenţionează să dea în judecată producătorii filmului "Argo" pentru promovarea unei "imagini false"

Iranul intenţionează să dea în judecată producătorii filmului "Argo" pentru promovarea unei "imagini false"

Iranul intenţionează să dea în judecată producătorii filmului "Argo" pentru promovarea unei "imagini false"
de N.B.    |    12 Mar 2013   •   19:53

Autorităţile iraniene au anunţat că intenţionează să acţioneze în judecată producătorii filmului "Argo", pe care îi acuză că au promovat o o "imagine falsă" a ţării lor, scrie presa iraniană, citată de lefigaro.fr.

Filmul, regizat de Ben Affleck, a fost premiat cu Oscar la categoria "Cel mai bun film" la gala Academiei Americane de Film de la Los Angeles de luna trecută. Iranul este ţara aflată în centrul scenariului din filmul "Argo", inspirat dintr-o întâmplare adevărată - criza din 1979 a ostaticilor americani de la Teheran

Potrivit presei iraniene, avocata franceză Isabelle Coutant-Peyre se află în aceste zile în Iran pentru a discuta cu autorităţile locale despre detaliile acestui proces. Criticile exprimate de o parte a presei iraniene şi de anumite personalităţi oficiale, după victoria repurtată de "Argo" la premiile Oscar, ar fi determinat autorităţile iraniene să depună plângere în justiţie.
   
"Acestui film anti-Iran îi lipseşte valoarea artistică", a denunţat ministrul Culturii şi al Orientării islamice, Mohammad Hosseini, citat de agenţia oficială Irna. "A primit principalul trofeu graţie unei campanii masive de finanţare şi de publicitate (...), creată cu scopul de a atrage atenţia lumii întregi asupra acestui film", a adăugat el. Autorităţile iraniene îl acuză pe Ben Affleck că a făcut propagandă împotriva Iranului şi afirmă că filmul său reprezintă "o reclamă pentru CIA".
   
Presa iraniană a evocat şi ea alegerea politică făcută de Hollywood cu ocazia celei de-a 85-a gale de decernare a premiilor Oscar. Televiziunea publică iraniană îi reproşează lui Ben Affleck, regizorul şi actorul principal din film, că s-a specializat în "exagerare", acuzându-l că "a deformat realitatea dincolo de orice proporţii şi a creat scene false".

„«Argo» este un film împotriva Iranului şi se pare că Javad Shamghadri (oficial responsabil de cinema în ministerul Culturii - n.r.) nu a reuşit să facă suficient lobby pentru ca un film anti-iranian să nu câştige”, a scris site-ul Asriran.
       
Luându-şi câteva libertăţi faţă de realitate, acest lungmetraj american prezintă culisele misiunii rocamboleşti organizată de CIA pentru a-i scoate din Iran pe cei şase diplomaţi americani refugiaţi în ambasada Canadei din Teheran, pretinzând că sunt tehnicieni dintr-o echipă de filmare aflaţi în căutarea unor locuri de turnare pentru un lungmetraj SF.

Dosarul acestei misiuni a fost catalogat "strict secret" timp de mulţi ani, publicul descoperind abia recent, şi mai ales datorită filmului "Argo", felul în care aceşti diplomaţi au reuşit să iasă din ambasada americană printr-o uşă secundară, pe 4 noiembrie 1979, în timp ce alte 52 de persoane erau ţinute captive în sediul ambasadei. Aceştia din urmă au fost eliberaţi abia după 444 de zile. 

×
Subiecte în articol: Teheran judecata
Parteneri
Orașul din Europa care cere ca ziua să aibă 26 de ore în loc de 24
x close