Antena 3 CNN Externe Iranul salută planul nuclear occidental, dar acesta are puţine şanse de reuşită

Iranul salută planul nuclear occidental, dar acesta are puţine şanse de reuşită

Iranul salută planul nuclear occidental, dar acesta are puţine şanse de reuşită
Sursa foto: mahmoud ahmadinejad
30 Oct 2009   •   00:44

Preşedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad a declarat că s-au creat condiţiile pentru cooperarea nucleară cu puterile mondiale, după ce organismul internaţional de supraveghere în domeniul nuclear a primit răspunsul iranian la propunerile ONU.

Lăsând deoparte obişnuitul său ton dur, Ahmadinejad a salutat ceea ce a calificat a fi o schimbare în politica occidentală "de la confruntare la cooperare " ce a făcut posibilă colaborarea cu privire la programul nuclear al Iranului.

"Salutăm schimbul de combustibil, cooperarea nucleară, construirea de centrale nucleare şi reactoare şi suntem gata să cooperăm," declara liderul iranian în cadrul unui discurs transmis live de televiziunea de stat.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a anunţat joi că a primit un răspuns din partea Iranului pentru planul ONU de conlucrare, fără a da detalii. Directorul general
IAEA Mohamed ElBaradei a primit un răspuns iniţial la propunerea de folosire a uraniului slab îmbogăţit iranian pentru producerea de combustibil şi continuarea cooperării la reactorul de cercetare don Teheran, folosit în special pentru producerea de radioizotopi pentru scopuri medicale.
Presa iraniană aprecia anterior că Teheran doreşte unele schimbări la propunerea de livrare de combustibil. Dar Ahmadinejad a subliniat că guvernul său este nerăbdător să ajungă la un acord.
El declara că Occidentul a vorbit anterior despre "oprirea şi suspendarea oricărei activităţi, dar acum vorbesc depsre schimbul de combustibil, cooperarea nucleară, construirea de centrale nucleare şi reactoare. Au trecut de la confruntare la cooperare." El a subliniat că drept urmare, s-au creat "condiţiile pentru cooperare nucleară".
"Acum IAEA revine la poziţia de a ajuta statele independente şi să creeze relaţii sănătoase cu alte naţiuni".
Pe de altă parte, însă, posibilitatea unui acord diplomatic pare îndepărtată după ce diplomaţi occidentali au descris condiţiile puse de Iran ca fiind "inacceptabile", scrie The Guardian.
Dacă acest acord va cădea, ceea ce este foarte probabil, va fi o nouă lovitură dată politicii americane, iar sancţiunile internaţionale şi un atac militar israelian vor reveni din nou în actualitate.
Condiţiile impuse de iran se referă la livrarea uraniului în tranşe şi trimiterea doar în momentul în care combustibilul făcut de francezi este livrat înapoi. Aceasta ar elimina elementele care făceau acordul atractiv pentru Occident: scoaterea temporară a uraniului iranian, care este suficient acum pentru a produce o armă nucleară.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: AIEA program nuclear iranian
Parteneri
100 de blocuri din Bucureşti, fără apă caldă până pe 1 mai!
x close