Antena 3 Externe Israel: Iran este aproape de a avea arma nucleară

Israel: Iran este aproape de a avea arma nucleară

16 Dec 2009   •   12:03
Israel: Iran este aproape de a avea arma nucleară
Sursa foto: nuclear iran

Şeful serviciului militar israelian de informaţii susţine că Iran este aproape de o "reuşită tehnologică" ce îi va permite să construiască arme nucleare. Generalul Amos Yadlin a declarat că Teheran are destul material nuclear pentru un focos şi este aproape de a putea construi un altul. Cu toate acestea, el nu a specificat despre ce nouă tehnologie este vorba şi nici când este de aşteptat ca Iran să atingă o asemenea capacitate.
Declaraţiile făcute în cadrul unui discurs completează alte afirmaţii similare pe care Yadlin le-a oferit unor lideri israelieni. Totuşi, oficialul rar vorbeşte în public, iar comentariile reflectă preocupările mari ale Israelului legate de Iran.
Israel şi statele occidentale acuză Iranul că încearcă să creeze arma nucleară, fapt negat de Teheran. Anterior, statul evreu a ameninţat că va recurge la forţă pentru a opri un program nuclear iranian. Acesta ameninţa că va ataca instalaţiile atomice.
Pe de altă parte, parlamentarii americani au votat o lege prin care se impun noi sancţiuni Iranului. Astfel, vor fi penalizate companiile străine care vând petrol Iranului sau capacităţi de producţie.
Deşi Iran este un mare producător de ţiţei, lipsa de capacitate de a produce destulă benzină sau produse rafinate este o mare vulnerabilitate economică.
Pentru a intra în vigoare, actul are nevoie şi de aprobarea Senatului american.
Antena3.ro

×

Rămâi la curent cu ce se întâmplă în lume şi când stai pe Facebook. Urmăreşte pagina Ştiri Externe!

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close