Antena 3 CNN Externe Israel pune la îndoială capacitatea SUA de a rezolva problema iraniană

Israel pune la îndoială capacitatea SUA de a rezolva problema iraniană

Israel pune la îndoială capacitatea SUA de a rezolva problema iraniană
Sursa foto: iran nuclear
05 Aug 2009   •   13:14

Israel este încurajat de promisiunile SUA de a opri programul nuclear iranian, dar pune totuşi la îndoială voinţa administraţiei Obama de a face bine, "indiferent cum", arăta un oficial israelian.
Calendarul Washington pentru oprirea Teheranului aprovocat îngrijorare în Israel, care sprijină efortul diplomatic, dar a arătat că nu exclude, ca ultimă opţiune, loviturile militare preventive.
Secretarul american al Apărării, Robert Gates, arăta săptămâna trecută în Israel că Obama a dat termen limită până în septembrie pentru un răspuns al Iranului la negocieri.
Americanii susţin că dialogul ar trebui să facă progrese până la finele anului şi au ameninţat cu sancţiuni dure.
Întrebat despre încrederea premierului Benjamin Netanyahu după discuţiile cu Gates şi consilierul american pe securitate Jim Jones, un oficial israelian arăta că aceasta "este puţin mai mare decât înainte. Există sentimentul că administraţia este gata să ia în considerarea trecerea de la planul A, discuţiile cu Iran, la planul B, confruntarea", declara oficialul pentru Reuters.
Acesta adăuga că "sunt Statele Unite dispuse că confrunte acest lucru, indiferent de consecinţe? Aceasta este întrebarea care rămâne."
Iran a respins cererie de a opri îmbogăţirea uraniului, declarând că programul său este pentru energie atomică. Israel consideră că Iran se află la doar câteva luni de producerea a suficient uraniu pentru un focos în timp ce serviciile occidentale de informaţii plasează intervalul de timp la câţiva ani.
Pe de altă parte, analistul şef al serviciului militar de informaţii al Israelului şi-a exprimat dubiul legat de discuţiile SUA-Iran.
Generalul Yossi Baidatz declara parlamentului că el consideră că Teheran ?nu va fi dispus să discute dreptul de a dezvolta ceea ce pretinde a fi program nuclear civil pe teritoriul iranian."
Baidatz a mai văzut ?o atmosferă în creştere la nivel internaţional de acceptare a faptului că Iran este capabil să devină Iran nuclear."
Haaretz scrie că americanii ar fi dezvăluit un plan de întărire a sancţiunilor internaţionale contra Iranului, dacă termenul limită este depăşit- acestea ar include şi măsuri contra livărilor de ţiţei.
Antena3.ro

×
Parteneri
Israelul a lansat atacuri puternice în Iran, Irak și Siria
x close