Antena 3 CNN Externe Istoria, la doi metri sub noi. Arheologii timişoreni au descoperit urme de ceramică, vechi de şase milenii

Istoria, la doi metri sub noi. Arheologii timişoreni au descoperit urme de ceramică, vechi de şase milenii

Istoria, la doi metri sub noi. Arheologii timişoreni au descoperit urme de ceramică, vechi de şase milenii
Sursa foto: sapaturi argeologice
05 Feb 2009   •   10:02

Urme de ceramică, vechi de şase milenii, ce aparţin culturii Vinca-Turdaş, dar şi un centru metalurgic din perioada ocupaţiei romane în Banat, au fost descoperite de arheologii timişoreni. Descoperirea a fost făcută în timpul săpăturilor efectuate la tronsonul IV al autostrăzii ce va lega România de Occident, anunţă Agerpres.
Prof. dr. Florin Draşovean, istoric la Muzeul de Istorie a Banatului Timişoara a declarat: "Săpăturile de descărcare de sarcină arheologică au fost efectuate pe un tronson de la poalele Dealului Viilor, între Hezeriş şi Lugoj, dar cea mai spectaculoasă dintre descoperiri este un centru metalurgic daco-roman din veacurile II-III după Hristos, o descoperire inedită, ce are o importanţă crucială pentru îmbogăţirea informaţiei asupra acestei civilizaţii".
Arheologii timişoreni au descoperit 56 de obiective arheologice, printre care centrul metalurgic daco-roman, mai multe ateliere, cuptoare pentru topirea metalului, piese de fier şi zgură, fragmente de râşniţe din tuf vulcanic.
În aceeaşi zonă, arheologii au identificat complexe de locuinţe din Epoca Bronzului (mileniul II î.Hr), multe piese ceramice, remarcabil fiind un disc de lut care simbolizează soarele, precum şi alte obiecte din perioadele postromană şi medievală.
Pe lângă aceste urme ale istoriei mai recente, arheologii au scos la lumina zilei materiale ceramice şi topoare de piatră aparţinând Culturii Vinca-Turdaş. Toate aceste piese au fost depozitate la Muzeul Banatului, urmând să fie curăţate, tratate, studiate şi prezentate în spaţiul expoziţional.
Descoperirile acestea nu sunt, nici pe departe, ultimele din acest şantier arheologic. Săpăturile vor fi reluate imediat ce vremea se va îmbunătăţi.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: autostrada
Parteneri
Mircea Badea a dezvăluit cine este modelul său în viaţă
x close