Antena 3 CNN Externe Jamaica vrea despăgubiri de la Marea Britanie pentru comerțul cu sclavi, realizat în trecut de Imperiul Britanic

Jamaica vrea despăgubiri de la Marea Britanie pentru comerțul cu sclavi, realizat în trecut de Imperiul Britanic

Jamaica intenționează să solicite Marii Britanii despăgubiri pentru comerțul cu sclavi din Atlantic, a declarat un înalt oficial guvernamental, cu ajutorul unei petiții care ar putea solicita 7,6 miliarde de lire sterline.

Jamaica vrea despăgubiri de la Marea Britanie pentru comerțul cu sclavi, realizat în trecut de Imperiul Britanic
Sursa foto: Getty
de Alexandru Negrici    |    12 Iul 2021   •   20:57

Jamaica a fost un centru al comerțului cu sclavi, ocupat de spanioli, apoi britanici, de unde au fost transportați cu forța africani pentru a lucra pe plantații de trestie de zahăr, banane și diferite culturi care au creat averi pentru mulți dintre proprietarii lor.

„Sperăm să avem parte de justiție reparatorie și să obținem dreptatea pentru a restabili daunele pe care le-au suferit strămoșii noștri”, a spus Olivia Grange, ministrul activităților sportive, tineretului și tradiției, pentru Reuters într-un interviu, în weekend-ul trecut.

„Strămoșii noștri africani au fost îndepărtați forțat de casele lor și au suferit atrocități fără egal pentru a presta muncă forțată în avantajul Imperiului Britanic”, a adăugat ea.

Se estimează că 600.000 de africani au fost expediați la muncă în Jamaica, în conformitate cu Biblioteca Națională din Jamaica.

Câștigată de către englezi în 1655, Jamaica a fost o colonie britanică până a devenit independentă, în 1962. Națiunea din vestul Indiei, formată din aproape trei milioane de locuitori, face parte din Commonwealth, iar monarhul britanic a rămas șef de stat.

Marea Britanie a interzis comerțul cu sclavi în imperiul său în 1807, însă nu a abolit în mod formal sclavia până în 1834.

Pentru a compensa proprietarii de sclavi, autoritățile britanice au contractat o ipotecă de 20 de milioane de lire sterline - o sumă cu adevărat gigantică la momentul respectiv.

Petiția care cere despăgubiri se bazează pe o mișcare nepublică a parlamentarului jamaican Mike Henry, care a menționat că suma cerută este de aproximativ 7,6 miliarde de lire.

„Cerem ca o sumă similară de bani care a fost oferită deținătorilor de sclavi, să fie asigurată și (n.r. urmașilor) sclavilor”, a menționat Henry, membru al partidului Jamaica Labour Get together.

×
Subiecte în articol: Jamaica Marea Britanie
Parteneri
Harta clanurilor interlope din estul României
x close