Antena 3 CNN Externe Joe Biden cere UE să îşi asigure independenţa energetică faţă de Rusi

Joe Biden cere UE să îşi asigure independenţa energetică faţă de Rusi

Joe Biden cere UE să îşi asigure independenţa energetică faţă de Rusi
Sursa foto: Foto: Agerpres/Xinhua
22 Noi 2014   •   16:26

Vicepreşedintele american, Joe Biden, a cerut sâmbătă Uniunii Europene să îşi asigure mai eficient securitatea energetică, denunţând "antecedentele" Rusiei cu privire la folosirea armei energetice, în special în cazul crizei ucrainene, scrie AFP.
   
Europa trebuie să îşi "asigure diversificarea" surselor de energie, mai ales faţă de gazul şi petrolul ruseşti, a declarat Biden în cadrul unui discurs rostit în faţa centrului de reflecţie Consiliul Atlantic de la Istanbul.
   
Criza ucraineană a dovedit încă o dată "obiceiul Rusiei de a folosi livrările de energie ca pe o armă politică împotriva vecinilor săi", a deplâns el. "Aceasta ridică o problemă strategică enormă", a adăugat el.
   
"Este momentul să acţionăm", a insistat oficialul american.
   
Moscova "va rămâne şi trebuie să rămână" un furnizor de energie important pentru Europa, a continuat Biden. "Rusia poate fi un actor dar trebuie să respecte normele şi să nu se joace cu ele", a insistat vicepreşedintele.
   
După o dispută lungă cu privire la preţul gazelor ruseşti, între Kiev şi Moscova, care a suspendat livrările în iunie, Ucraina, Rusia şi UE au ajuns la un acord provizoriu la sfârşitul lui octombrie care asigură aprovizionarea Ucrainei cu gaz rusesc, dar şi a Europei, pe durata iernii.
  
Acordul se referă la rambursarea datoriei Ucrainei şi la modalităţile de plată pentru livrările de până în martie 2015.
   
Relaţiile între Moscova şi kiev sunt la cel mai scăzut nivel de la anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia, în martie, urmată de confruntările declanşate, o lună mai târziu, în regiunile separatiste proruse din estul Ucrainei, în spatele cărora autorităţile de la Kiev văd mâna Moscovei.

×
Subiecte în articol: Rusia Joe Biden
Parteneri
Prognoza meteo ANM pentru luna mai. Vremea se schimbă după Paște
x close