Antena 3 CNN Externe Mii de "patrioţi" înarmaţi vin la Washington în ziua în care Joe Biden îşi începe mandatul. "Trebuie opriţi! Asta îl include şi pe Donald Trump!"

Mii de "patrioţi" înarmaţi vin la Washington în ziua în care Joe Biden îşi începe mandatul. "Trebuie opriţi! Asta îl include şi pe Donald Trump!"

Mii de susţinători înarmaţi ai preşedintelui american în exerciţiu, Donald Trump, ar urma să fie prezenţi pe 20 ianuarie în capitala americană, relatează CNN, citând un membru al Congresului SUA care a fost pus la curent de autorităţi cu noile ameninţări la adresa legislativului american.

Mii de "patrioţi" înarmaţi vin la Washington în ziua în care Joe Biden îşi începe mandatul. "Trebuie opriţi! Asta îl include şi pe Donald Trump!"
de Adrian Iclozan    |    12 Ian 2021   •   21:32

Susţinătorii înarmaţi ai lui Trump plănuiesc să înconjoare Capitoliul înainte de ceremonia inaugurării preşedintelui Joe Biden, adaugă sursa citată. 

"Vorbeau de circa 4.000 de 'patrioţi' înarmaţi, care să înconjoare Congresul şi să împiedice orice democrat să intre. Au publicat regulile de luptă, când să tragi şi când să nu tragi. Deci, este un grup organizat care urmează un plan. S-au angajat să facă ceea ce fac pentru că, după mintea lor, ei sunt patrioţi, vorbesc despre 1776 (anul Declaraţiei de Independenţă, n.r.) şi nu vor să cedeze", a spus democratul de Pennsylvania Connor Lamb, membru al Camerei Rerprezentanţilor, într-o emisiune CNN.

Reprezentant democrat: Aceşti oameni trebuie opriţi. Asta îl include şi pe Donald Trump

"Nu negociem şi nu încercăm să-i înduplecăm pe aceşti oameni. Trebuie urmăriţi în justiţie. Trebuie opriţi. Şi din păcate, asta îl include şi pe preşedinte, acesta fiind motivul pentru care trebuie pus sub acuzare şi îndepărtat din funcţie", a adăugat congresman-ul, conform sursei citate.

Punerea în temă a membrilor Congresului a venit după ce poliţia federală, FBI, a avertizat asupra protestelor armate planificate care vizează sediile instituţiilor legislative din toate statele americane, inclusiv Capitoliul din Washington. 

Briefing-ul cu autorităţile responsabile în domeniul securităţii este ultimul dintr-o serie elemente care se adaugă stării de alertă de nivel ridicat în care trăiesc membrii legislativului american şi responsabilii forţelor de ordine din Washington, DC, de la insurgenţa de săptămâna trecută, de la Capitol Hill, în care 5 oameni au murit şi alte câteva zeci au fost arestaţi.

Washington: Autorităţile se pregătesc pentru scenariul unor noi violenţe

În Washington, măsurile de securitate sunt întărite, cu o săptămână înaintea momentului inaugurării noului mandat prezidenţial, iar agenţiile poliţieneşti federale, statale şi locale se pregătesc pentru scenariile unor noi violenţe.

Primăriţa Muriel Bowser le-a cerut americanilor să participe virtual la inaugurarea de mandat şi să evite oraşul în timpul ceremoniei. Ea a invocat existenţa unor "facţiuni extreme, înarmate şi periculoase".

Preşedintele Trump a aprobat, la cererea primăriei, declararea stării de urgenţă în oraş înainte de eveniment.

Pe lângă ameninţarea adusă de demonstraţiile planificate de grupurile de dreapta în zilele următoare, FBI urmăreşte şi informaţiile referitoare la "diverse ameninţări la adresa preşedintelui ales Biden, care s-ar putea manifesta înainte de inaugurarea mandatului, dar şi la adresa vicepreşedintelui ales, Kamala Harris, şi a şefei Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi".

Omul cu bombele de la Capitol Hill, pus sub acuzare

Într-o altă evoluţie a situaţie generate de insurgenţa de săptămâna trecută, Ministerul american al Justiţiei a emis primele decizii de punere sub acuzare, în faţa unui Mare Juriu constituit la nivel federal, în cazul insurgenţilor care au atacat Congresul.

Între cei puşi sub acuzare se află Lonnie Leroy Coffman, din Alabama, în prezent în arest.

Împotriva acestuia au fost formulate 17 capete de acuzare, cele mai multe pentru posesie de armament şi muniţie.

Potrivit acuzării, Coffman ar fi parcat un camion plin cu bombe artizanale, arme şi muniţie la două clădiri distanţă de Capitoliu, relatează presa americană.

 

×
Subiecte în articol: Joe Biden extremişti pro-Trump
Parteneri
Imagini spectaculoase în România - Aurora boreală surprinsă în Bacău
x close