Antena 3 CNN Externe Joe Biden, promisiune pentru aliații NATO în cadrul discuțiilor cu Grupul celor Nouă de la București

Joe Biden, promisiune pentru aliații NATO în cadrul discuțiilor cu Grupul celor Nouă de la București

Președintele american Joe Biden le-a făcut o promisiune aliaților NATO, în cadrul discuțiilor cu Grupul celor Nouă de la București, din care fac parte România, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria și Bulgaria.

Joe Biden, promisiune pentru aliații NATO în cadrul discuțiilor cu Grupul celor Nouă de la București
Sursa foto: Getty Images/ Scott Olson
de Cerasela Stafie    |    10 Dec 2021   •   16:44

Liderul de la Casa Albă le-a promis, joi, membrilor NATO din Europa Centrală şi de Est "capacităţi militare suplimentare". Totodată, Biden a dat asigurări că Washingtonul nu va ajunge la niciun acord cu Rusia în privința regiunii fără să-i implice.

Informațiile au fost distribuite de consiliera preşedintelui lituanian, Asta Skaisgiryte. "El a spus că sunt posibile elemente suplimentare de asigurare în aceste ţări şi capacităţi militare suplimentare",, a spus Skaisgiryte, fără să menționeze locațiile posibile.

Rusia a adunat trupe la granița cu Ucraina, unde rebelii susținuți de Kremlin s-au luptat cu guvernul de la Kiev, stârnind temeri că s-ar putea pregăti să invadeze.

Președintele rus Vladimir Putin a negat că intenționează să atace Ucraina, dar s-a poziționat împotriva a ceea ce el vede ca fiind expansiunea NATO spre est și desfășurarea echipamentelor militare aproape de granița sa.

În cadrul discuției purtate cu liderii Grupului celor Nouă de la București, președintele polonez Andrzej Duda l-a presat pe Biden să dea asigurări că discuțiile cu privire la modul de gestionare a oricărei potențiale agresiuni rusești nu se desfășoară doar într-un cerc restrâns de țări, a spus un oficial polonez.

Același lucru a fost subliniat și de preşedintele Estoniei Alar Karis: ”Chestiuni de securitate europeană trebuie să fie discutate cu toţi membrii NATO, iar ţările din afara alianţei nu au drept de veto asupra deciziei NATO," a scris el pe Twitter.

Înainte de apelul cu Putin de marți, Biden s-a consultat cu liderii Marii Britanii, Franței, Germaniei și Italiei. ”Patru țări nu pot vorbi în numele NATO”, a declarat oficialul polonez pentru Reuters.

Ministrul polonez de externe Zbigniew Rau a cerut vineri, de asemenea, o apărare consolidată pe flancul estic al NATO, pe fondul a ceea ce el a numit o amenințare în creștere din partea Rusiei: ”pentru noi, nu există nicio îndoială că, în fața deteriorării mediului de securitate din est... trebuie să ne străduim împreună să asigurăm o descurajare și o apărare și mai mare a statelor noastre”, a declarat Rau într-o conferință de presă.

La Washington, un înalt oficial al administrației Biden a declarat că Biden le-a spus liderilor NATO că SUA s-au angajat să respecte Carta Alianței, care spune că un atac armat împotriva unui membru va fi considerat un atac asupra tuturor.

×
Subiecte în articol: Joe Biden Alianţa Nord-Atlantică
Parteneri
Patronii de păcănele riscă amenzi de 200.000 de lei dacă nu închid afacerile
x close