Antena 3 Externe Joe Biden recunoaşte genocidul otoman asupra armenilor. Turcia, reacţie vehementă

Joe Biden recunoaşte genocidul otoman asupra armenilor. Turcia, reacţie vehementă

de Alin Tarnovschi    |    24 Apr 2021   •   21:04
Joe Biden recunoaşte genocidul otoman asupra armenilor. Turcia, reacţie vehementă Hepta

Statele Unite consideră în mod formal crimele sistematice comise de Imperiul Otoman împoriva armenilor, la începutul secolului XX, drept acte de "genocid", conform declaraţiilor preşedintelui Joseph Biden.

"Statele Unite îi omagiază pe toţi armenii care au pierit în genocidul care a început acum 106 ani. Enunţăm istoria. Nu facem acest lucru pentru a atribui vina, ci pentru a ne asigura că ceea ce s-a întâmplat nu se va repeta niciodată", a declarat Joseph Biden, citat de agenţia Associated Press. Anunţul a fost făcut în Ziua de Comemorare a Genocidului Armean.

Congresul SUA a adoptat în decembrie 2019 o rezoluţie prin care este recunoscut genocidul otoman împotriva poporului armean, o decizie care a atras reacţia vehementă a Turciei. Imediat după decizia Congresului, Administraţia Donald Trump a anunţat că menţine poziţia de a nu recunoaşte genocidul otoman împotriva poporului armean.

Prin poziţia asumată sâmbătă, Joseph Biden onorează o promisiune din campania electorală, recunoscând că evenimentele iniţiate în anul 1915 au fost un efort sistemic deliberat de eliminare a etnicilor armeni. Joseph Biden a argumentat în campania electorală că evitarea recunoaşterii genocidului asupra armenilor ar putea permite repetarea unor astfel de atrocităţi în viitor. Potrivit istoricilor, aproximativ două milioane de armeni au fost deportaţi, iar circa 1,5 milioane au fost omorâţi în cursul atrocităţilor denumite "Metz Yeghern".

"Recunoaşterea genocidului armean este importantă nu doar pentru comemorarea celor 1,5 milioane de victime nevinovate, ci şi pentru evitarea repetării unor astfel de crime", a declarat premierul Armeniei, Nikol Pashinyan, notează Mediafax.

Însă Administraţia Recep Tayyip Erdogan a reacţionat vehement la decizia SUA.

"Respingem şi denunţăm în termenii cei mai puternici poziţia preşedintelui SUA faţă de evenimentele din anul 1915, o decizie luată sub presiunile cercurilor radicale armene şi grupurilor antiturce", a transmis Ministerul turc de Externe.

"Cuvintele nu pot schimba istoria şi nu o pot rescrie. Turcia respinge total poziţia SUA", a afirmat ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu.

Ibrahim Kalin, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, l-a acuzat pe Joseph Biden că repetă "calomniile grupurilor a căror unică agendă este să fie ostile faţă de Turcia". "Îi recomandăm preşedintelui SUA să vadă propria istorie şi actualitatea", a declarat Ibrahim Kalin.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close