Antena 3 CNN Externe Joe Biden: Relaţiile dintre NATO şi Rusia trebuie ?resetate?

Joe Biden: Relaţiile dintre NATO şi Rusia trebuie ?resetate?

Joe Biden: Relaţiile dintre NATO şi Rusia trebuie ?resetate?
Sursa foto: Joe Biden
08 Feb 2009   •   14:31

Noua administraţie de la Washington, consideră că relaţiile dintre NATO şi Rusia trebuie ?resetate?. Afirmaţia vine din partea vicepreşedintelui Joe Biden, care a participat la conferinţa de securitate de la Munchen. Evenimentul reuneşte, ca în fiecare an, şefi de stat, miniştri, demnitari şi experţi din toată lumea. În primul său mare discurs pe teme de politică externă şi securitate, vicepreşedintele Biden a afirmat că Administraţia americană doreşte să aducă ?un nou ton? în relaţiile internaţionale.
El consideră că ?În ultimii ani am asistat la o derivă periculoasă în relaţiile dintre Rusia şi membrii alianţei noastre. Pentru a-l parafraza pe preşedintele Obama, a venit momentul să apăsăm tasta reset?
Biden a precizat că Statele Unite nu vor recunoaşte independenţa Abhaziei şi Osetiei de Sud sau dreptul marilor puteri la ?sfere de influenţă?. El a adăugat că noua Administraţie este gata să discute şi cu Iranul, dar îi va cere să renunţe la programul nuclear ilicit şi la sprijinul acordat terorismului. Joe Biden a salutat, pe de altă parte, intenţia Franţei de a se reintegra în structura militară a NATO. Preşedintele Nicolas Sarkozy şi cancelarul german Angela Merkel au anunţat, la Munchen, că un batalion german va fi desfăşurat în Franţa, la Strasbourg.
Nicolas Sarkozy şi Angela Merkel nu au uitat nici de criza economică, asupra căreia au anunţat, fără să dea detalii, o iniţiativă comună. ?Foarte curând vom lansa o iniţiativă comună pentru ca Europa să fie mai unită, mai voluntară şi mai reactivă pe plan economic?, a spus Sarkozy
Ca toate reuniunile de acest gen, conferinţa de la Munchen a fost însoţită de proteste ale militanţilor pacifişti şi de stânga. Peste o mie de oameni au străbătut oraşul, cu lozinci împotriva războiului, a înarmării şi a Alianţei Atlantice. Poliţia i-a împiedicat pe militanţi să se apropie de locul de desfăşurare a conferinţei. Cel puţin o persoană a fost arestată.
Antena 3

×
Subiecte în articol: Joe Biden
Parteneri
Camerele de Gardă, pline după mesele copioase de Paşte
x close