Antena 3 CNN Externe Joe Biden reacționează după ce Vladimir Putin și-a modificat retorica nucleară

Joe Biden reacționează după ce Vladimir Putin și-a modificat retorica nucleară

Președintele SUA a reacționat la declarația făcută joi de Vladimir Putin în mult-mediatizatul discurs de la Valdai Club.

Joe Biden reacționează după ce Vladimir Putin și-a modificat retorica nucleară
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    28 Oct 2022   •   14:41

La o zi după ce a supervizat, prin videoconferință, exercițiul nuclear GROM, Putin a declarat că "Rusia nu a amenințat niciodată, cu intenție, că va folosi arme nucleare" în conflictul din Ucraina ci doar a reacționat, prin "indicii", la ""şantajul nuclear" al liderilor occidentali.

Însă Joe Biden și-a exprimat scepticismul față de poziția exprimată de liderul de la Kremlin.

"Dacă nu are nicio intenție, de ce tot vorbește despre asta? De ce vorbește despre capacitatea de a utiliza o armă nucleară tactică?", a spus Biden.

El a comentat că modul în care președintele rus a abordat tema armelor nucleare este "foarte periculos".

Vladimir Putin și alți oficiali de la Moscova au indicat de mai multe ori în ultimele săptămâni că Rusia este gata să recurgă la arme nucleare pentru a-și apăra integritatea teritorială.

Putin însuși a spus că Rusia va recurge la "toate mijloacele disponibile" pentru a proteja inclusiv noile regiuni ucrainene pe care le-a anexat ilegal în septembrie.

Putin, schimbare în retorica nucleară: "Rusia nu a vorbit niciodată cu intenție de folosirea armelor atomice"

Liderul rus a spus, joi, la Valdai Club, că Rusia "nu a vorbit niciodată cu intenție" despre utilizarea armelor nucleare.

 "Nu am spus niciodată nimic în mod intenționat despre posibilitatea ca Rusia să utilizeze arme nucleare. Am replicat doar cu indicii la amenințările nucleare din partea liderilor occidentali", a nuanțat el.

Este o schimbare de poziție față de propriul său discurs cu ocazia anexării ilegale din septembrie a celor patru regiuni ucrainene - Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson.

Liderul de la Kremlin amenințat atunci că țara sa va folosi "toate mijloacele de care dispune" pentru a apăra teritoriul rus și noile regiuni încorporate.

Tot joi, Putin a afirmat că Occidentul - inclusiv fostul premier britanic Liz Truss - s-ar fi angajat într-un "șantaj nuclear" la adresa Rusiei și a reluat susținerile nedovedite că Ucraina dispune de tehnologia de a crea și a detona o așa-numită "bombă murdară".

×
Subiecte în articol: Vladimir Putin Joe Biden nuclear
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close