Antena 3 CNN Externe Jungla Amazonului în pericol. Camera Deputaţilor din Brazilia a revizuit codul forestier

Jungla Amazonului în pericol. Camera Deputaţilor din Brazilia a revizuit codul forestier

Jungla Amazonului în pericol. Camera Deputaţilor din Brazilia a revizuit codul forestier
Sursa foto: Foto: minnpost.com
26 Mai 2011   •   15:37

25 mai a fost o zi tristă pentru jungla Amazonului. Camera Deputaţilor din Brazilia a adoptat o reformă a codului forestier care va înlesni defrişarea zonelor de junglă pentru agricultură, informează Inter Press Service.

Dacă acest cod reformat va fi aprobat de Senatul brazilian şi promulgat de preşedinte, multe dintre sancţiunile care încercau să controleze defrişările masive vor dispărea, iar acordurile pentru despădurirea terenurilor ar putea fi obţinute mult mai uşor.

Noul cod ar amnistia amezile primite de proprietarii de teren care au defrişat în mod ilegal, în condiţiile în care aceasta a avut loc înainte de 2008 şi suprafaţa terenului curăţat nu depăşeşte 400 de hectare.

Noua lege va reduce suprafaţa de pădure pe care agricultorii sunt obligaţi să o protejeze şi le permite să taie copacii pe malul râurilor, vârfurile dealurilor şi versanţi. De asemenea, se legalizează retroactiv defrişarea ce s-a realizat în vederea agriculturii sau bio-turismului, care a fost făcută înainte de 2008.

Preşedintele Braziliei a avertizat că îşi va folosi dreptul de veto în cazul amnistiei.

În mod simbolic, odată cu votul legii care înlesneşte defrişarea, doi activişti care au luptat timp de 24 de ani împotriva defrişărilor ilegale au fost ucişi. Cei doi au primit mai multe ameninţări cu moartea, iar marţi dimineaţă au fost prinşi într-o ambuscadă şi împuşcaţi.

Din cele 5,3 milioane de kilometri pătraţi de junglă, în Brazilia, doar 1,7 milioane sunt protejate prin lege. În anul 2010 au fost defrişate ilegal 700.000 de hectare, iar cifrele Guvernului arată că fenomenul a luat amploare anticipând anularea amenzilor odată cu noul cod.

×
Subiecte în articol: Brazilia Amazon defrisare lege
Parteneri
Vremea se schimbă radical în România: Zonele vizate de Cod Galben
x close