Antena 3 CNN Externe Instanță militară: Radovan Karadzic, vinovat de crime împotriva umanității în Iugoslavia, 40 de ani de închisoare

Instanță militară: Radovan Karadzic, vinovat de crime împotriva umanității în Iugoslavia, 40 de ani de închisoare

Instanță militară: Radovan Karadzic, vinovat de crime împotriva umanității în Iugoslavia, 40 de ani de închisoare
Sursa foto: Foto: Agerpres/EPA
24 Mar 2016   •   16:01

Fostul lider al sârbior bosniaci, Radovan Karadzic, este responsabil, conform unei instanțe militare a Națiunilor Unite, de crime împotriva umanității. Instanța l-a condamnat pe Karadzic la 40 de ani de închisoare, din care se pot scade anii cât a stat închis până acum. 

Totuși, crimele în discuție nu pot fi încadrate în categoria “genocid”, anunța instanța respectivă, conform Russia Today.

Karadzic era acuzat de crime de război şi genocid, iar avocaţii săi căutau să obţină achitarea acestuia.

Procesul a durat cinci ani și s-a încheiat joi, cu citirea verdictului.

Karadzic, în vârstă de 67 de ani, a fost propriul său avocat şi s-a apărat împotriva acuzaţiilor de genocid, crime de război şi crime împotriva umanităţii.

El a spus Curţii că a făcut tot ce este omeneşte posibil să evite un război în Balcani, acum 20 de ani.

"Am reuşit să reduc suferinţa tuturor civililor. Am declarat încetarea focului şi am oprit armata noastră când eram foarte aproape de victorie", a adăugat fostul lider sârb.

Karadzic a ajuns în faţa Tribunalului Internaţional de Judecare a Crimelor din Fosta Iugoslavie în anul 2009.

De asemenea, Karadzic a fost acuzat că a iniţiat genocidul împotriva musulmanilor bosniaci din Srebrenica, cea mai gravă atrocitate înregistrată în Europa, după sfârşitul celui de-al doilea război mondial.

După ce s-a ascuns timp de 13 ani, Karadzic a fost capturat în 2008, în Belgrad. În toată această perioadă, el a avut o identitate falsă, înfăţişarea schimbată şi practica medicina alternativă într-un cabinet din capitala Serbiei.

×
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close