Antena 3 CNN Externe Kazahstanul îl reține pe fostul șef al securității naționale sub acuzația de înaltă trădare

Kazahstanul îl reține pe fostul șef al securității naționale sub acuzația de înaltă trădare

Fostul șef al agenției de informații interne din Kazahstan a fost reținut sub suspiciunea de înaltă trădare, a spus agenția, după ce a fost concediat pe fondul protestelor violente.

Kazahstanul îl reține pe fostul șef al securității naționale sub acuzația de înaltă trădare
Sursa foto: Twitter/ The New York Times
de Alexandra Ionescu    |    08 Ian 2022   •   10:44

Comitetul de Securitate Națională, sau KNB, a declarat sâmbătă într-o declarație că fostul său șef Karim Masimov a fost reținut joi după ce a fost  lansată o anchetă cu acuzațiile de înaltă trădare.

„Suspectat de comiterea acestei infracțiuni, fostul președinte al KNB, K.K. Masimov a fost reținut și plasat într-un centru de detenție temporară, împreună cu alții”, se arată în comunicat.

Zeci de oameni au murit, iar clădirile publice din Kazahstan au fost jefuite și incendiate în cele mai grave violențe experimentate de fosta republică sovietică în 30 de ani de independență.

Forțele de securitate par să fi revendicat vineri străzile principalului oraș al Kazahstanului, după zile de violență, iar președintele susținut de Rusia Kassym-Jomart Tokayev a spus că a ordonat trupelor sale să tragă și să omoare pentru a înăbuși o revoltă la nivel național.

La invitația lui Tokayev, o alianță militară condusă de Rusia a fost desfășurată într-un moment de mare tensiune în relațiile Est-Vest. Rusia și Statele Unite se pregătesc săptămâna viitoare pentru discuții despre criza din Ucraina.

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a avertizat vineri că Kazahstanului va avea dificultăți să reducă influența Rusiei după ce a invitat trupe pentru a potoli tulburările.

„O lecție din istoria recentă este că, odată ce rușii sunt în casa ta, uneori este foarte dificil să-i faci să plece”, a spus Blinken.

Vineri, Departamentul de Stat al SUA a autorizat, de asemenea, angajații consulaților și membrii familiei întregului personal să părăsească Kazahstanul, avertizându-și cetățenii că „protestele violente pot afecta grav capacitatea Ambasadei SUA de a furniza servicii consulare”.

Massimov este văzut pe scară largă ca un aliat apropiat al fostului președinte Nursultan Nazarbayev. El a fost de două ori prim-ministru și a fost, de asemenea, șef al administrației prezidențiale sub Nazarbayev.

Nazarbayev, în vârstă de 81 de ani, a fost cel mai longeviv conducător al unui fost stat sovietic până când i-a predat președinția lui Tokayev în 2019. Se crede că familia sa și-a păstrat influența în Nur-Sultan, capitala special construită care îi poartă numele. .

Ministerul de Interne a declarat că 26 de protestatari au fost uciși în confruntările de săptămâna trecută, precum și 18 persoane din poliție și forțele de securitate. Rapoartele martorilor despre schimburi de focuri și victime sugerează că cifrele reale ar putea fi considerabil mai mari. Peste 3.800 de persoane au fost reținute, a spus ministerul.

Într-un comunicat televizat de vineri, Tokayev a spus că a dat personal ordinul de a folosi forța letală în ultimele zile și, de asemenea, a dat vina pe „așa-numitele instituții de presă libere” pentru că au ajutat la avivarea tulburărilor.

„În străinătate, există solicitări ca cele două părți să poarte negocieri pentru o soluție pașnică”, a spus el. „Ce prostie. Ce fel de negocieri poți avea cu criminalii? Aveam de-a face cu bandiți înarmați și bine pregătiți, atât locali, cât și străini. Bandiți și teroriști, care ar trebui distruși. Acest lucru se va întâmpla în cel mai scurt timp.”

Protestele au fost declanșate săptămâna aceasta de o creștere bruscă a prețurilor la carburanți, combinată cu frustrări de lungă durată legate de situația politică și economică din țară, potrivit The Guardian.

×
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close