Antena 3 CNN Externe Klaus Iohannis critică Rusia: Am fost martori la anexarea ilegală a Crimeei

Klaus Iohannis critică Rusia: Am fost martori la anexarea ilegală a Crimeei

Klaus Iohannis critică Rusia: Am fost martori la anexarea ilegală a Crimeei
Sursa foto: Foto: Presidency.ro
23 Mar 2016   •   19:08

Președintele Klaus Iohannis a criticat într-un interviu pentru presa turcă acțiunile militare ale Rusiei și a avertizat că regiunea Mării Negre se confruntă cu amenințări la adresa securității. El a spus că la summitul NATO de la Varșovia Româna va explora, împreună cu Turcia, posibilitățile de consolidare a cooperării în materie de securitate maritimă la Marea Neagră, transmite Digi24.

Discuţiile pentru o prezenţă militară NATO în Marea Neagră avansează. Ministrul român al Apărării s-a întânit luni cu omologul său bulgar şi au decis crearea unui grup de lucru comun care să stabilească detaliile acestui proiect. Din el va face parte şi Turcia.

Potrivit tratatelor internaţionale, în Marea Neagră pot naviga doar navele de luptă ale ţărilor riverane membre NATO - România, Bulgaria şi Turcia. Rusia a criticat un astfel de demers şi a anunţat că va pregăti o reacţie pe măsură. O decizie pentru crearea unei flote NATO la Marea Neagră poate fi luată doar la summitul din vară, de la Varșovia.

Turcia și România au un interes comun în zona Mării Negre: să asigure securitatea și stabilitatea acestei regiuni, a declarat președintele Klaus Iohannis, într-un interviu acordat agenției Anadolu.

„România și Turcia împărtățesc obiectivul consolidării contribuției lor la asigurarea securității și stabilității regiunii. Prin urmare, dialogul nostru pe teme de securitate este intens și caută soluții pentru a atinge acest obiectiv”, a spus șeful statului.

El a avertizat că regiunea se confruntă cu amenințări la adresa securității. „Securitatea în regiunea Mării Negre a fost în ultima vreme afectată de nesocotirea legislației internaționale, de ignorarea aranjamentelor aranjamentelor și angajamentelor europene fundamentale și de o înarmare constantă”, a declarat președintele român.

Klaus Iohannis a adăugat că Turcia și România vor încerca la summitul NATO din iulie, de la Varșovia, să vadă ce oportunități sunt ca să consolideze cooperarea în materie de securitate maritimă la Marea Neagră.

El a făcut o legătură între anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia și situația din Siria:„În Est, am fost martori la anexarea ilegală a Crimeei și la o consolidare militară constantă ce a urmărit proiectarea puterii în regiune, dar și dincolo de ea, așa cum s-a întâmplat în Siria”.

„Țările noastre (România și Turcia – n.r.) conlucrează strâns pentru a furniza stabilitate și a asigura o abordare coerentă la nivel regional”, a subliniat Klaus Iohannis.

×
Subiecte în articol: critici Rusia turcia Klaus Iohannis
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close