Antena 3 CNN Externe Cum ar fi plănuit Kremlinul o lovitură de stat în Ucraina. Operațiunea ar fi costat miliarde de dolari

Cum ar fi plănuit Kremlinul o lovitură de stat în Ucraina. Operațiunea ar fi costat miliarde de dolari

Kremlinul ar fi investit miliarde de dolari din 2014 și până în prezent pentru a-şi face o bază de agenţi politici care să preia puterea la Kiev odată cu intrarea armatei ruse în teritoriul ucrainean. Operaţiunea era în sarcina FSB, dar nu a dat rezultate, dezvăluie jurnalistul Hristo Grozev.

Cum ar fi plănuit Kremlinul o lovitură de stat în Ucraina. Operațiunea ar fi costat miliarde de dolari
Sursa foto: Hepta
de Gabriel Dano    |    28 Mar 2022   •   19:43

„Erau 150-160 de ofiţeri FSB bine plătiţi. Fiecare dintre ei avea un buget nelimitat pentru a recruta ucraineni de orice nivel. Au recrutat pe hârtie şi apoi s-a dovedit că... Ei bine, da, au zburat să-i întâlnească în Thailanda, Maldive, Cipru. Aceşti bani i-au cheltuit pe întâlniri”, spune Grozev, citat de Zerkalo Nedeli, potrivit Adevărul. În opinia lui Grozev, decretul cu privire la interzicerea partidelor proruse în Ucraina a venit la momentul potrivit, întrucât printre membrii lor figurează agenţi ai Kremlinului.

O anchetă jurnalistică cu detalii despre acest plan şi despre banii cheltuiţi în acest sens va fi publicată săptămâna viitoare pe site-urile The Bellingcat şi The Insider. Consiliul Naţional de Securitate şi Apărare al Ucrainei a interzis activitatea a 11 formaţiuni politice proruse în perioada în care legea marţială este în vigoare.

„Activităţile acelor politicieni care vizează diviziunea sau complicitatea nu vor avea succes, dar vor primi un răspuns dur”, a declarat preşedinte Volodimir Zelenski, citat de ziarul Ukrainska Pravda. Printre partidele vizate se numără Platforma Opoziţiei - Pentru viaţă şi Blocul Opoziţiei, care au reprezentanţi în Rada Supremă, forul legislativ al Ucrainei. Cele 11 partide interzise sunt considerate fie eurosceptice, fie antiliberale, fie proruse.

 

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Klaus Iohannis iese la pensie. Postul său de profesor va fi scos la concurs
x close