Antena 3 CNN Externe Lansarea primei rachete private în spaţiu a fost amânată

Lansarea primei rachete private în spaţiu a fost amânată

Lansarea primei rachete private în spaţiu a fost amânată
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
19 Mai 2012   •   14:35

Lansarea primei rachete private spre Staţia Spaţială Internaţională (ISS) a fost amânată din nou, sâmbătă, din cauza unei probleme tehnice, informează postul american FOX News.
   
O problemă la motorul rachetei Falcon 9, a companiei SpaceX, a împiedicat, în ultima secundă, lansarea capsulei reutilizabile Dragon, anunţă Elon Musk, fondatorul şi preşedintele companiei SpaceX.
   
"Presiunea în camera de combustie a Motorului 5 al rachetei a depăşit puţin limitele tehnice", a explicat el, astfel că sistemul de siguranţă a oprit automat lansarea, deşi cronometrul ajunsese la secunda zero. "Vom ajusta limita tehnică şi va exista o nouă tentativă de lansare în următoarele zile", adaugă el.
   
O nouă lansare spre ISS ar putea fi programată marţi, dacă problemele tehnice vor fi remediate. Este a patra oară când lansarea rachetei companiei SpaceX este amânată.
   
Capsula Dragon - care are o greutate de şase tone, o lungime de 5,2 metri şi un diametru de 3,6 metri - ar fi primul vehicul spaţial privat care se va conecta la ISS. Pentru această primă conectare, astronauţii de la bordul ISS vor folosi un braţ robotizat al staţiei pentru a intercepta capsula Dragon.
   
NASA depinde exclusiv de capsulele ruseşti Soyuz - care au trei locuri - pentru a-şi trimite astonauţii la bordul ISS şi plăteşte Rusiei suma de 50 de milioane de dolari pentru un loc la bordul acestor vehicule. În ceea ce priveşte misiunile de aprovizionare, ISS depinde de vehiculele automatizate de tip cargo Progress (ruseşti), europene (ATV) şi japoneze (HTV), create pentru a fi folosite o singură dată şi care se dezintegrează la reintrarea în atmosfera terestră, la finalul misiunii.
   
Capsula Dragon, care poate transporta pe ISS o încărcătură utilă de şase tone, se poate întoarce pe Terra cu o încărcătură de trei tone şi are costuri de operare mult mai mici, întrucât este reutilizabilă. În virtutea unui contract de 1,6 miliarde de dolari încheiat cu NASA, compania SpaceX ar urma să efectueze 12 misiuni de aprovizionare a ISS pe parcursul a patru ani.

×
Subiecte în articol: ISS racheta spatiu amanare misiune
Parteneri
ANM anunţă prognoza meteo pentru Săptămâna Mare
x close