Antena 3 CNN Externe Legăturile unui fost agent FBI cu oligarhul lui Vladimir Putin, Oleg Deripaska

Legăturile unui fost agent FBI cu oligarhul lui Vladimir Putin, Oleg Deripaska

Fostul șef al unei direcții de contrainformații din cadrul FBI a pledat vinovat pentru spălare de bani, în favoarea oligarhului rus, Oleg Deripaska, cel care a fost supus deja sancțiunilor Departamentului Trezoreriei.

de Redacția Antena 3 CNN    |    16 Aug 2023   •   21:34

În vârstă de 55 de ani, Charles McGonigal a fost șef al contraspionajului în cadrul biroului din New York al FBI până când s-a pensionat, în 2018, după 22 de ani de activitate.

El fusese însărcinat să investigheze oligarhii ruși pentru FBI, însă a fost de acord să adune informații despre un rival al lui Deripaska în 2021, în schimbul unor plăți ilicite, folosind companii fantoma pentru a trimite și primi bani, potrivit unui comunicat al Departamentului de Justiție de la Washington.

McGonigal se confruntă cu acuzație de conspirație, în vederea încălcării legii SUA, privind sancțiunile, și o acuzație de conspirație pentru a se implica în spălare de bani, ambele infracțiuni fiind pedepsite cu până la cinci ani de închisoare.

Deripaska a fost sancționat de Departamentul Trezoreriei, în 2018, ca parte a răspunsului SUA la presupusul amestesc al Rusiei în alegerile prezidențiale din 2016.

El a fost inclus și pe lista celor șapte oligarhi, care au fost sancționați de Marea Britanie, în martie 2022, ca răspuns la invazia rusă a Ucrainei.

potrivit documentelor depuse de procurori în instanță, McGonigal s-a deplasat la Londra, pentru a se întâlni cu oligarhul rus și alte persoane la locuința acestuia din Capitala Marii Britanii. Mai multe surse din comunitatea de informații a SUA au declarat pentru site-ul Insider că întânirea a provocat consternare când a fost descoperită, agenții de la FBI și CIA neputând înțelege cum un oficial de un asemenea rang a putu fi atât de imprudent.

×
Subiecte în articol: FBI oligarh Oleg Deripaska
Parteneri
FCSB, petrecere ”Made in Romania” după câștigarea titlului
x close