Antena 3 CNN Externe Liderii europeni au răspuns la decizia lui Putin de a accepta plăți pentru gaze în ruble

Liderii europeni au răspuns la decizia lui Putin de a accepta plăți pentru gaze în ruble

Prim-miniștrii Uniunii Europene afirmă că este imposibil să cadă la învoială cu Federația Rusă pentru furnizarea de gaze în ruble.

Liderii europeni au răspuns la decizia lui Putin de a accepta plăți pentru gaze în ruble
Sursa foto: Pexels/Anna Tis
de Alexandra Ionescu    |    24 Mar 2022   •   20:50

Cancelarul german Olaf Scholz a spus că în contractele de furnizare de gaze stă scrisă o altă valută - euro și dolarul.

"Peste tot există acorduri ferme în care indicarea valutei în care se face plata face parte din contract. Acesta este ceea ce ar trebui să funcționeze", a spus cancelarul.

Premierul Italiei Mario Draghi a spus că transferul plăților pentru gaze naturale în ruble va fi considerat o încălcare a contractului.

"Aceasta este de fapt o încălcare a contractului. Contractele sunt considerate încălcate dacă acest articol este folosit de Rusia", a spus el.

Prim-ministrul Sloveniei, Janez Janša, a declarat că Uniunea Europeană nu va plăti gazul în ruble. El a mai remarcat că aproape nimeni în Europa nu știe „cum arată rublele”.

În același timp, prim-ministrul Belgiei Alexander de Croe a remarcat că trecerea la plata în ruble în cadrul contractelor de furnizare a gazelor ar putea duce la o modificare a prețurilor la combustibil.

"Dacă schimbăm termenii contractului, putem renegocia totul, inclusiv prețurile. Pentru mine, cel mai important este că prețurile scad”.

Pe 23 martie, Rusia a decis să ceară ca plățile pentru livrările de gaz către Europa să se facă în ruble.

Putin a cerut Băncii centrale de la Moscova să instituie în cel mult o săptămână un sistem de plăţi exclusiv în ruble pentru exporturile de gaz spre Uniunea Europeană.

 

×
Subiecte în articol: Rusia Război Ucraina
Parteneri
Primele imagini cu băiețelul din Gorj vândut de părinți în Germania
x close