Antena 3 CNN Externe Locuitorii Insulelor Falkland au decis: vor rămâne sub suveranitatea Marii Britanii

Locuitorii Insulelor Falkland au decis: vor rămâne sub suveranitatea Marii Britanii

Locuitorii Insulelor Falkland au decis: vor rămâne sub suveranitatea Marii Britanii
Sursa foto: Foto: capitalbay.com
de N.B.    |    12 Mar 2013   •   18:04

Locuitorii din Insulele Falkland au fost chemaţi la vot în cadrul unui referendum pe tema rămânerii în cadrul Marii Britanii. Rezultatul a fost un răsunător "Da" pentru a rămâne sub guvernarea britanică, informează BBC.

Dintre cele 1.517 voturi exprimate, care reprezintă o prezenţă la vot de 90%, 1.513 au fost pentru păstrarea suveranităţii britanice şi doar trei au votat împotrivă.

Referendumul a venit ca răspuns la presiunile făcute în ultima perioadă de Argentina şi preşedintele Cristina Fernandez de Kirchner. Sud-americanii au susţinut că insulele ar aparţine Argentinei, iar Marea Britanie este o putere colonială care a refuzat restaurarea integrităţii sale teritoriale.

Guvernul britani a salutat rezultatul referendumului şi a îndemnat toate ţările să recunoască acest demers democratic prin care cetăţenii şi-au exprimat dorinţa de apartenenţă la Marea Britanie.

Pe de altă parte, mass media argentiniană consideră că referendumul nu va schimba foarte multe în ceea ce priveşte determinarea guvernului argentinian de a recupera acest teritoriu, dar ar putea însemna o schimbare de atitudine din partea populaţiei.

Localizate în sudul Oceanului Atlantic, insulele sunt la o distanţă de aproximativ 480 de kilometri de vârful Americii de Sud şi au fost considerate un punct important de oprire şi realimentare pentru rutele comerciale, având şi un potenţial de resurse naturale încă neexploatat.

×
Subiecte în articol: Argentina referendum
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close