Antena 3 CNN Externe Locuitorii unui sat din Republica Moldova vor referendum pentru trecerea sub jurisdicţia Transnistriei

Locuitorii unui sat din Republica Moldova vor referendum pentru trecerea sub jurisdicţia Transnistriei

Locuitorii unui sat din Republica Moldova vor referendum pentru trecerea sub jurisdicţia Transnistriei
Sursa foto: Foto: npr.org
07 Apr 2014   •   16:30

Locuitorii unui sat din Republica Moldova intenţionează să organizeze un referendum pentru a trece în subordinea Transnistriei. Oamenii din satul satul Doroţcaia vor să obţină astfel acces la terenurile agricole din regiune.

Sute de persoane au protestat la Doroţcaia, cerând acces la terenurile agricole pe care le deţin în regiune şi controlate de forţele regimului separatist transnistrean.

Protestatarii s-au pronunţat în favoarea organizării unui referendum privind trecerea localităţii sub jurisdicţia administraţiei separatiste de la Tiraspol şi, de asemenea, şi-au exprimat, nemulţumirea în legătură cu pensiile mici şi taxele ridicate pentru locuitorii din sat, relatează unimedia.md.

Oficialii de la Chişinău au criticat iniţiativa şi au sugerat că acţiunea este susţinută de Tiraspol, pentru a amplifica tensiunile din regiune.

"Aspectul respectiv este utilizat pentru a convoca anumite reuniuni ale unei părţi a locuitorilor din Doroţcaia pentru a genera anumite mişcări în direcţia Tiraspolului. Considerăm că sunt acţiuni ilegale, care nu pot avea loc", a menţionat vicepremierul pentru Reintegrare, Eugen Carpov.

Protestul are loc în contextul discuţiilor dintre Chişinău şi Tiraspol pe tema accesului la terenurile agricole din regiune, însă fără succes. Cele două părţi au încheiat în 2006 un acord în acest sens, însă administraţia separatistă de la Tiraspolul doreşte modificarea documentului, iar, în absenţa unei înţelegeri cu autorităţile de la Chişinău, a blocat accesul locuitorilor la proprietăţile situate la est de zona Tiraspol - Camenca.

Locuitorii din Doroţcaia au anunţat organizarea unei noi manifestaţii la 10 aprilie. Potrivit autorităţilor locale, în Doroţcaia locuiesc aproximativ 3.600 de persoane.

×
Subiecte în articol: Transnistria Republica Moldova
Parteneri
Poliţist mort în prima zi de Paşte, la Galaţi
x close