Antena 3 CNN Externe Locul în care să te naşti fată e un ghinion. Femeile afgane se tem că şi-ar putea pierde drepturile elementare

Locul în care să te naşti fată e un ghinion. Femeile afgane se tem că şi-ar putea pierde drepturile elementare

Locul în care să te naşti fată e un ghinion. Femeile afgane se tem că şi-ar putea pierde drepturile elementare
Sursa foto: Foto: AP/Agerpres
09 Oct 2012   •   13:30
Femeile afgane se tem că, odată cu plecarea trupelor NATO, drepturile pe care le-au câştigat pe rând în decursul celor peste zece ani de prezenţă militară occidentală ar putea să dispară. Trupele NATO se vor retrage definitiv de pe teritoriul afgan la sfârşitul anului 2014, informează AFP.

"Nu vrem să cedăm nimic din ceea ce am obţinut în aceşti zece sau 11 ani", afirmă Mahbouba Seraj, afgană exilată timp de mai mulţi ani în Statele Unite care a fondat o oganizaţie pentru pace şi solidaritate (Organization for Research in Peace and Solidarity).

"Nu există cale de întoarcere, iar în acest sens lansăm un apel către comunitatea internaţională", a adăugat femeia.

Islamiştii extremişti le refuză femeilor drepturilor lor elementare, mergând până la a le interzice şcolarizarea şi dreptul la muncă.

Începând din 2001 "s-au înegistrat numeroase progrese, şi anume fetele au mers la şcoală, femeile sunt (prezente) Guvern şi Parlament, fac parte din societatea civilă, organizaţii guvernamentale şi organizaţii nonguvernamentale (ONG)".



Femeile din Afganistan au "devenit conştiente de valoarea educaţiei şi de ceea ce înseamnă să fie actriţe în dezvoltarea ţării", şi-a exprimat ea satisfacţia.

"Cauza femeilor afgane este, în prezent, foarte fragilizată şi este necesar să se acţioneze astfel încât să nu se prăbuşească", avertizează Mahbouba Seraj.

Conformdatelor prezentate de ONG-ul britanic Oxfam, 87% dintre afgane afirmă că au fost supuse unor violenţe de natură fizică, sexuală, psihologică sau unei căsătorii împotriva voinţei.

În iulie, o înregistrare video care a surprins executarea unei tinere de 22 de ani, suspectată de adulter, a provocat o emoţie puternică la nivelul comunităţii internaţionale. Tânăra a fost omorâtă cu aproximativ zece focuri de armă în faţa a peste 100 de bărbaţi adunaţi să asiste la uciderea ei într-un mic sat de provincie, Parwan, la nord de Kabul.

În septembrie, o adolescentă, Sabera, de 16 ani, a fost biciuită pentru o pretinsă legătură cu un tânăr, în provincia Ghazni, în sudul ţării.







 


 


 

×
Subiecte în articol: Drepturile omului NATO Afganistan
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close