Antena 3 CNN Externe Londra. Peste 8 milioane de dolari, cheltuiţi pentru monitorizarea "adăpostulul" lui Julian Assange

Londra. Peste 8 milioane de dolari, cheltuiţi pentru monitorizarea "adăpostulul" lui Julian Assange

Londra. Peste 8 milioane de dolari, cheltuiţi pentru monitorizarea "adăpostulul" lui Julian Assange
Sursa foto: Foto: Reuters
26 Feb 2014   •   15:17

Marea Britanie a cheltuit peste opt milioane de dolari pentru monitorizarea Ambasadei Ecuadorului din Londra, acolo unde Julian Assange s-a refugiat, în urmă cu 20 de luni. Şederea sa aici îi costă pe contribuabilii britanici 16.000 de dolari pe zi.

În răspunsul solicitat de Huffington Post UK, privind transparenţa informaţiilor publice, Poliţia Metropolitană londoneză a comunicat presei consecinţele financiare pentru adăpostirea fondatorului WikiLeaks de către misiunea diplomatică ecuadoriană.
În iunie 2012, Assange a cerut sprijinul ambasadei sud-americane într-o încercare disperată de a evita extrădarea în Suedia, unde este acuzat de viol.

Potrivit informaţiilor oficiale, de la sosirea lui Assange, poliţia londoneză menţine o supraveghere neîntreruptă asupra ambasadei ecuadoriene. În bani, asta înseamnă că în perioada iunie 2012-decembrie 2013, poliţia a cheltuit din banii publici 5,3 milioane de lire sterline (8,3 milioane de dolari) numai pentru această misiune. Conform aceloraşi date, peste 900.000 de lire sterline (1,5 milioane de dolari) au fost plătite ofiţerilor de poliţie, pentru orele suplimentare efectuate în această operaţiune.

Un calcul al publicaţiei britanice concluzionează că dacă Assange va sta în clădirea ambasadei până în 2022, data la care expiră mandatul de extrădare, costurile suportate de poliţia londoneză ar atinge suma de 36,5 milioane de lire sterline (60 de milioane $).

×
Subiecte în articol: marea britanie, londra
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close