Antena 3 CNN Externe Lovitură majoră pentru Putin: Italia semnează un acord uriaș de gaze cu Algeria

Lovitură majoră pentru Putin: Italia semnează un acord uriaș de gaze cu Algeria

Premierul italian Mario Draghi a semnat un acord pentru a consolida legăturile energetice cu Algeria, într-un efort de a reduce dependența energetică a țării de Rusia.

Lovitură majoră pentru Putin: Italia semnează un acord uriaș de gaze cu Algeria
Sursa foto: Twitter/ The Peninsula Qatar
de Alexandra Ionescu    |    18 Apr 2022   •   11:17

Aceasta este o lovitură majoră pentru Putin, deoarece Italia a importat 40% din gazele sale naturale din Rusia în ultimul an, în valoare de aproximativ 29 de miliarde de metri cubi (bcm).

De la invazia Ucrainei de către Rusia în urmă cu aproape două luni, multe țări europene și-au dat seama de necesitatea urgentă de a-și reduce dependența de exporturile de energie ale Moscovei, atât pentru a-și proteja securitatea energetică, cât și ca modalitate de a lovi în centrul economiei Rusiei.

Prim-ministrul italian a remarcat că comerțul va crește între jucătorii energetici dominanți ai celor două țări, Eni și Sonatrach, care vor transporta încă 9 miliarde de metri cubi de gaz în Italia până anul viitor.

Potrivit Ministerului Dezvoltării Economice din Italia, Roma a importat 22,5 miliarde de metri cubi din Algeria în ultimul an.

Aceasta înseamnă că, dacă noul acord va fi menținut, Algeria va depăși Rusia și va deveni cel mai mare furnizor de gaze naturale al Italiei.

Ministrul de Externe al Italiei, Luigi Di Maio, a declarat înaintea întâlnirii: „Din păcate, am întârziat, ar fi trebuit să ne diversificăm mult mai devreme, dar avem o mulțime de parteneri și prieteni în întreaga lume”.

Chiar dacă Roma își lansează planurile de a pune capăt dependenței de Rusia, Draghi a cerut ca UE să-și folosească puterea pentru a paraliza invazia lui Putin prin stabilirea unui plafon de preț al gazului rusesc.

UE și Rusia sunt oarecum dependente una de cealaltă când vine vorba de gaze naturale.

În timp ce blocul primește 45% din importurile de gaze din Rusia, este și cel mai mare client al Moscovei, UE plătindu-i lui Putin 535 de milioane de lire sterline pe zi pentru importurile de energie.

Draghi, care a fost anterior șeful Băncii Centrale Europene, consideră că Europa și-ar putea folosi influența pieței pentru a stabili un plafon de preț pentru gaz.

”Impunerea unui plafon pentru prețul gazului rusesc, așa cum a propus Italia, este o modalitate de a întări sancțiunile și, în același timp, de a minimiza costurile pentru noi, cei care le impun”, a spus el, potrivit Express.

”Europa cumpără mai mult de jumătate din gazul exportat din Rusia.

Puterea de piață pe care o are Uniunea Europeană față de Moscova este o armă care trebuie folosită”.

El a mai spus că impunerea unui preț la gaz ar reduce finanțarea pe care UE o acordă Rusiei în fiecare zi, ceea ce ar putea să se împiedice eforturile de război ale lui Putin.

”Nu mai vrem să depindem de gazele rusești, pentru că dependența economică nu trebuie să devină subjugare politică.

Pentru a face acest lucru, trebuie să diversificăm sursele de energie și să găsim noi furnizori.”

Italia, ca și Germania, importă 40% din gazul său din Rusia, ceea ce înseamnă că Roma se îndepărtează rapid de Putin, iar presiunea asupra Germaniei va crește pentru a explica de ce este încă dependentă de gazul natural rusesc.

Europa refuză gazul rusesc

Italia nu este singura țară care caută surse alternative de aprovizionare. Comisia Europeană a propus Europei să reducă importurile de gaze rusești cu două treimi în acest an și să le elimine treptat până în 2027.

Cu una dintre cele mai mari rețele de transport de gaze din Europa, Italia este văzută ca un viitor punct de sprijin în Europa pentru gazul și hidrogenul verde produse în Africa de Nord și nu numai. Potrivit lui Mario Draghi, Italia este, de asemenea, pregătită să colaboreze cu Algeria pentru dezvoltarea energiei regenerabile și a hidrogenului verde.

În același timp, vicepreședintele Comisiei Europene,  Josep Borrell consideră că respingerea gazului rusesc nu va opri războiul Rusiei împotriva Ucrainei .

×
Subiecte în articol: Rusia Război Ucraina gaze Italia Algeria
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close