Antena 3 CNN Externe Lupta împotriva separatiştilor kurzi, prioritate absolută pentru Turcia

Lupta împotriva separatiştilor kurzi, prioritate absolută pentru Turcia

Lupta împotriva separatiştilor kurzi, prioritate absolută pentru Turcia
05 Oct 2008   •   12:15

Guvernul Turciei s-a angajat să transforme într-o prioritate absolută lupta împotriva separatiştilor kurzi, după atacul sângeros, de vineri, al acestora, din sud-estul ţării. Atacul s-a soldat cu cel puţin 38 de victime, între care 15 soldaţi turci. În replică, aviaţia şi artileria Turciei au bombardat poziţii ale rebelilor din nordul Irakului. Atacul lansat de separatiştii kurzi împotriva unei poziţii militare din zona oraşului Semdinli a fost cel mai violent de la începutul anului.
Rebelii au fost susţinuţi cu foc de artileria grea de la bazele Partidului Muncitorilor din Kurdistan, aflate pe teritoriul Irakului. Armata turcă a trimis întăriri iar luptele au continuat şi sâmbătă. Potrivit bilanţului oficial, 15 soldaţi şi 23 de rebeli kurzi au fost ucişi, alţi doi soldaţi sunt daţi dispăruţi iar 20 sunt răniţi. Separatiştii susţin că pierderile armatei turce ar fi, de fapt, mult mai mari.
Ei şi-au justificat ofensiva prin presupusa încălcare a unui armistiţiu prilejuit de încheierea Ramadanului. Premierul turc şi-a întrerupt un turneu în Asia şi a revenit de urgenţă în ţară, iar şeful statului a calificat atacul kurzilor drept ?un act de terorism internaţional?. Armata turcă a atacat şi poziţiile rebelilor kurzi din Irak, aşa cum a făcut de mai multe ori în ultimul an.
Preşedintele irakian, care este şi el de etnie kurdă, a condamnat atacul şi a propus ca Irakul, Turcia şi Statele Unite să ia măsuri comune împotriva separatiştilor.
Sursa foto: imageshack.us
Antena 3

×
Subiecte în articol: turcia
Parteneri
Geoană: Să facem o petiţie zdravănă către noul Congres american
x close