Antena 3 CNN Externe Imagini cu lupta viticultorilor din Franța pentru a salva cele mai scumpe vinuri din lume, după ce temperaturile au scăzut cu 35 de grade într-o zi

Imagini cu lupta viticultorilor din Franța pentru a salva cele mai scumpe vinuri din lume, după ce temperaturile au scăzut cu 35 de grade într-o zi

Imagini spectaculoase din Franța, acolo unde viticultorii au încercat să își salveze producția de vin prin aprinderea unor butoaie speciale cu combustibil. Asta după ce temperaturile au scăzut brusc, de la o zi la altă, cu 35 de grade Celsius.

Imagini cu lupta viticultorilor din Franța pentru a salva cele mai scumpe vinuri din lume, după ce temperaturile au scăzut cu 35 de grade într-o zi
Sursa foto: Titouan Rimbault Photographe - Auxerre
de Mia Lungu    |    09 Apr 2021   •   10:57

În micro-regiunea Chablis, Burgundia și în Bordeaux, centrul Franței, acolo unde se fac unele dintre cele mai bune și scumpe vinuri din lume, săptămâna trecută s-au înregistrat temperaturi de până la +28 de grade Celsius. În ultimele nopți, însă, mercurul termometrelor a coborât până la -7 grade. 

În nopțile dintre 6 și 7 aprilie s-au dat adevărate lupte cu înghețul. Sate întregi au fost mobilizate pentru a putea salva recolta. 

Au aprins lumânări și au ars baloturi de fân pentru a încerca să-și protejeze podgoriile de înghețurile ascuțite de primăvară. Totodată, unii producători au aprins butoaie speciale cu combustibil care pot face ca temperatura de la sol să nu scadă mai mult de -2 grade Celsius.

Un astfel de butoi costă 9 Euro, iar specialiștii spun că nu e destul de eficient, mai ales cu eforturile foarte mari care se depun. În plus, costurile sunt semnificative atunci când de exemplu un producător are de acoperit o suprafață de 400 de hectare.

O strălucire portocalie profundă, de la zeci de mii de lumânări aprinse în podgorii, putea fi observată la primele ore ale dimineții

În apropierea orașului Chablis, cunoscut în întreaga lume pentru vinul său alb, acidulat și fructat, o strălucire portocalie profundă, de la zeci de mii de lumânări aprinse în podgorii, putea fi observată la primele ore ale dimineții.

Vinificatorul Laurent Pinson a declarat pentru Reuters că a pus între 300 și 600 de lumânări mari - cutii de parafină aprinse - pe mare parte din cele 14 hectare de viță de vie ale sale.

"Recolta este în joc în aceste nopți - una, două sau trei nopți - și dacă nu avem recoltă, asta înseamnă că rămânem fără vânzări, fără vin pentru consumatori", a spus domnul Pinson.

Deși era încă prea devreme pentru a evalua daunele, producătorii au spus că acestea sunt inevitabile.

×
Subiecte în articol: viticultori Franta vinuri
Parteneri
Urmează o lună cu temperaturi neobișnuite în România
x close