Antena 3 CNN Externe Lupte pentru porturile petroliere ale Libiei. Cine le controlează acum

Lupte pentru porturile petroliere ale Libiei. Cine le controlează acum

Lupte pentru porturile petroliere ale Libiei. Cine le controlează acum
18 Sep 2016   •   23:56

Trupele administraţiei nerecunoscute internaţional din estul Libiei au anunţat duminică restabilirea controlului asupra a două porturi petroliere, după un contraatac al unei facţiuni excluse care a cucerit pentru scurt timp un terminal, transmite Reuters. 

Porturile Es Sider şi Ras Lanuf se numără printre cele patru cucerite de Armata Naţională Libiană (LNA) a generalului Khalifa Haftar în 11-12 septembrie de la facţiunea Gărzii Instalaţiilor Petroliere (PFG) comandată de Ibrahim Jathran. 

Ciocnirile au avut loc în timp ce Corporaţia Petrolieră Naţională (NOC) se pregătea să reia exporturile de petrol prin aceste porturi, supuse unei blocade timp de câţiva ani. NOC a anunţat că petrolierul Seadelta, sub pavilion maltez, care încărca petrol din Ras Lanuf, s-a retras la o distanţă sigură. NOC spera, totuşi, să reia operaţiunea luni dimineaţa. Seadelta este primul petrolier care a acostat în portul respectiv în ultimii doi ani, notează Reuters. 

Un purtător de cuvânt al LNA a anunţat că forţe care îl sprijină pe Haftar au respins cu ajutorul unor lovituri aeriene un atac asupra Ras Lanuf şi urmăreau duminică trupele lui Jathran care se retrăgeau de la Es Sider, după câteva ore de ocupaţie. O sursă din industria petrolieră libiană a confirmat că LNA deţine controlul asupra ambelor porturi. 

Ciocnirile stârnesc oricum îngrijorare privind izbucnirea unui nou conflict armat pentru controlul resurselor petroliere ale Libiei. Gruparea PFG a lui Jathran s-a aliat cu guvernul din Tripoli, susţinut de ONU, în timp ce Haftar, o figură controversată, este acuzat de adversari că ar încerca să stabilească în Libia un regim militar. 

Înainte de revolta din 2011 care a răsturnat regimul lui Muammar Gaddafi, Libia producea zilnic 1,6 milioane de barili de petrol. Luptele şi disputele politice au redus producţia la 290.000 de barili pe zi în prezent. 

În urmă cu o săptămână, LNA a cucerit terminalele petroliere de la Es Sider, Ras Lanuf, Zueitina şi Brega, după care a anunţat că le predă NOC, pentru a permite reluarea exporturilor. Trei din cele patru porturi au fost blocate multă vreme de PFG. NOC a anunţat joi renunţarea la clauzele contractuale de forţă majoră şi reînceperea imediată a exporturilor prin Zueitina şi Ras Lanuf, iar ulterior, cât mai curând posibil, prin Es Sider, în timp ce operaţiunile vor continua prin terminalul Brega, care nu a fost închis. Un oficial din Brega a anunţat că duminică a plecat din acest port spre Italia un petrolier cu 600.000 de barili de ţiţei. 

După cucerirea porturilor de către LNA, preşedintele NOC Mustafa Sanalla a afirmat că Libia şi-ar putea spori producţia la 600.000 de barili pe zi în termen de o lună şi la 950.000 de barili pe zi până la sfârşitul anului. El a precizat că acest progres depinde de fonduri suplimentare, iar terminalele şi conductele de petrol trebuie să fie redeschise şi menţinute deschise.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: Libia petrol porturi
Parteneri
Potopul din Dubai explicat de climatologi
x close