Antena 3 CNN Externe Politico: „Macron a intrat în bârlogul ursului și e clar că a fost sfâșiat”

Politico: „Macron a intrat în bârlogul ursului și e clar că a fost sfâșiat”

După mai mult de cinci ore de discuții cu președintele rus Vladimir Putin la Moscova, nu exista nicio îndoială că Emmanuel Macron a intrat în bârlogul ursului și a fost mutilat.

Politico: „Macron a intrat în bârlogul ursului și e clar că a fost sfâșiat”
Sursa foto: Twitter/SebaGobert
de Alexandra Ionescu    |    09 Feb 2022   •   10:25

Cu peste 100.000 de soldați ruși și cu arme grele masate la granița cu Ucraina, președintele francez și consilierii săi insistaseră că, printre liderii occidentali, Macron avea o poziție unică pentru a-l convinge pe Putin să urmeze o cale de detensionare.

În schimb, Putin a ales calea sfidării, declarând că Crimeea este Rusia și că dacă Ucraina ar intra în NATO, țările europene ar fi „automat” în război cu Rusia. Arătând cu degetul în aer la un reporter francez, el a spus că „Rusia este o superputere militară și o superputere nucleară” și a avertizat: „Nu vor exista câștigători și veți fi atrași în acest conflict”.

Putin a luat în derâdere afirmațiile repetate ale liderilor occidentali conform cărora NATO este o „alianță defensivă”, invocând operațiunile din Serbia, Afganistan, Siria și Libia ca dovadă a contrariului.

El și-a repetat afirmația că Revoluția Euromaidan din 2014 a fost o „lovitură de stat”. El a acuzat guvernul ucrainean că a încercat să rezolve războiul separatist din estul Ucrainei prin „mijloace militare” și a controlat Kievul oferindu-i să acorde azil politic fostului președinte ucrainean Petro Poroșenko, care a fost acuzat de trădare în legătură cu vânzările de cărbune care au ajutat la finanțarea separatiștilor susținuți de ruși.

La un moment dat, insistând că guvernul ucrainean ar trebui să fie forțat să pună în aplicare prevederile acordurilor de pace de la Minsk, Putin a citat chiar o replică care apare într-un cântec obscen cu aluzii la viol și necrofilie: „Fie că îți place, fie că nu, trebuie să înduri, frumoasa mea”.

La toate acestea, Macron nu a dat niciun răspuns.Tot ce a făcut a fost să insiste asupra importanței de a continua discuțiile. 

Și chiar și în acest punct, Putin a fost neglijent și disprețuitor, insistând că în timpul întâlnirii a simțit că Macron îl „chinuie” vorbind prea mult în încercarea lui de a găsi un fel de soluționare.

„Este responsabilitatea Franței să aibă cea mai puternică relație posibilă cu Rusia”, a spus Macron, vorbind imediat după ce Putin a declarat că Crimeea face parte irevocabil din Rusia.

„Suntem două mari țări europene... membre ale Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite”, a spus Macron, adăugând: „Pentru mine este evident: Rusia este europeană. Dacă cineva crede în Europa, trebuie să fie capabil să lucreze cu Rusia și să găsească modalități și mijloace pentru a construi viitorul în Europa și cu europenii.”

Ecouri ale lui Borrell

Eșecul lui Macron de a răspunde la diferitele declarații provocatoare ale lui Putin, afirmând pozițiile ferme ale Franței și ale UE – de exemplu, că Rusia a invadat și a anexat Crimeea ilegal – amintește de o vizită dezastruoasă la Moscova de anul trecut a șeful politicii externe al UE, Josep Borrell care a privit pasiv în timp ce ministrul de externe rus Serghei Lavrov a catalogat UE drept un „partener nedemn de încredere”.

Efortul președintelui francez de a demonstra preocuparea profundă pentru nevoile și interesele Rusiei a fost, de asemenea, în contrast puternic cu declarațiile președintelui american Joe Biden, care s-a întâlnit luni cu cancelarul german Olaf Scholz la Washington.

Casa Albă a avertizat în mod clar că gazoductul Nord Stream 2, care merge din Rusia până în Germania, nu va avea niciodată voie să înceapă să funcționeze dacă Rusia atacă Ucraina.

Scholz, într-un interviu pentru CNN, nu a repetat în mod specific amenințarea cu privire la conducta controversată, dar a insistat că Germania și SUA vor acționa pentru a răspunde unui atac rusesc asupra Ucrainei.

„Poți înțelege și poți fi absolut sigur că Germania va fi împreună cu toți aliații săi, și în special cu Statele Unite, că facem aceiași pași. Nu vor exista diferențe în această situație”, a spus Scholz.

 „Ceea ce facem astăzi este să dăm acest răspuns foarte puternic Rusiei, spunând că dacă invadezi Ucraina, acest lucru va avea un preț foarte mare pentru tine, ceea ce va avea un impact mare asupra economiei tale și a șanselor de dezvoltare”, a spus Scholz. „Și suntem gata să luăm măsuri care vor avea costuri chiar și pentru noi.”

În timp ce Biden și Scholz își exprimau poziția intransigentă față de Rusia, Macron vorbea pe un ton împăciuitor și își arăta preocuparea pentru interesele Moscovei, aducând aminte de „trauma” pe care Rusia a trăit-o în cei 30 de ani de la căderea Uniunii Sovietice.

Putin, la rândul său, nu părea traumatizat. Dimpotrivă, el a folosit conferința de presă care a urmat întâlnirii pentru a porni ofensiva împotriva alianței NATO și a Ucrainei.

„Vreau să subliniez încă o dată, deși am menționat-o deja – mi-ar plăcea foarte mult dacă mă auziți cu adevărat și aduceți acest aspect publicului dumneavoastră, că dacă Ucraina este în NATO și dacă ar decide să recupereze Crimeea folosind mijloace militare, țările europene se vor afla automat într-un conflict militar cu Rusia”.

Putin a insistat că nici el, nici Macron nu și-au dori o astfel de dezvoltare, deși în niciun moment nu a indicat vreo dorință de a-și retrage trupele și armele din pozițiile în care analiștii spun că pot lansa o incursiune în Ucraina în orice moment.

Dimpotrivă, Putin a susținut că Kievul a fost implicat într-o construcție similară. „De asemenea, Ucraina adună trupe în jurul Donbassului și au încercat să rezolve problema cu mijloace militare”, a spus el.

Împreună cu Putin, președintele francez a indicat că discuțiile trebuie să continue și că zilele ce vor urma o să fie decisive pentru felul în care va evolua situația.

„Europa trebuie să știe cum să lucreze cu Rusia”, a spus Macron. „Va fi ușor? Nu. Există o urmă a lipsei de recunoștință? Da. Ar trebui să ne dăm bătuți? Nu.”

Macron nu a îndeplinit cererile Rusiei, iar Putin nu a oferit nimic concret

În timp ce Franța ar putea, teoretic, să acorde unilateral cererea lui Putin pentru o garanție că Ucraina nu va adera niciodată la NATO - oricare dintre cei 30 de aliați ar putea bloca un nou membru - Macron nu s-a oferit să facă acest lucru, cel puțin nu public.

Multe dintre celelalte cereri ale Rusiei - cum ar fi asigurările că trupele și rachetele nu vor fi dislocate pe teritoriul ucrainean - sunt sub controlul SUA sau necesită o decizie colectivă din partea tuturor aliaților, cum ar fi insistența Kremlinului ca NATO să retragă forțele din toate țările de Est. Țări europene care nu erau membre ale alianței înainte de 1997.

În cele din urmă, Putin părea să concluzioneze că Macron nu a dorit sau nu a putut să îndeplinească cererile concrete ale Rusiei și, ca urmare, liderul rus nu a oferit nimic concret în schimb.

Spre finalul conferinței de presă, Macron l-a „înțepat” puțin pe Putin și a spus că Occidentul nu va ceda presiunii. După ce a acuzat Rusia lui Putin că a „încălcat” principii precum „suveranitatea, integritatea teritorială și drepturile omului”, el a precizat că „nici NATO, nici Statele Unite ale Americii nu vor îndeplini toate cerințele formulate de Rusia sub presiune."

Vizita lui Macron la Moscova a fost încă de la început un joc cu risc ridicat. NATO și SUA au răspuns deja în scris la cererile ample ale Rusiei de noi garanții de securitate și, deoarece Kremlinul încă își cântărește răspunsul, nu era clar ce ar putea spune sau oferi Macron, dacă este ceva, care să nu riscă să spargă unitatea occidentală. 

Lipsa de experiență a lui Macron s-a văzut în discuțiile cu Putin 

Odată ce Macron a ajuns la Kremlin, a fost rapid clar că se afla într-un dezavantaj față de mult mai experimentat președinte rus.

Așezat la capătul îndepărtat al unei mese enorme de conferințe într-una dintre sălile de ședințe ornamentate ale Kremlinului, dotată cu perdele împodobite cu aur și o pardoseală din lemn încrustat, în timp ce Macron vorbea, Putin îl fixa cu privirea, aproape imobil. 

Putin avea căști negre pentru a traduce limba franceză a lui Macron, dar nu era în întregime clar că asculta, așa cum a declarat președintele francez: „Acest dialog este necesar pentru că este singurul care, în opinia mea, face posibilă construirea reală. securitate și stabilitate pentru continentul european.”

Este, desigur, departe de singurul dialog care se desfășoară în prezent pentru Putin, care nu își ascunde intenția de a restabili măreția superputerii Uniunii Sovietice. Are încă un set de discuții în curs cu Biden, un format despre care crede clar că este cel care va lua decizii „adevărate” într-un fel sau altul.

În timp ce Macron vorbea, Putin abia clipi. Liderul rus și-a ținut brațele lângă el sau în poală. În mai multe puncte, a bătut cu un picior sau cu altul. Dar, în mare parte, el doar se uita.

Abia la sfârșit, deoarece Macron a spus că este „încântat” că această întâlnire a avut loc și a semnalat că se încheie, Putin a avut o mică zvâcnire din colțul gurii – o grimasă pentru mulți, dar aproape un zâmbet pentru liderul rus, informează Politico

Putin l-a flatat pe Macron

Putin și-a folosit remarcile de deschidere pentru a încadra conversația în întregime în condițiile sale. Știind dorința președintelui francez de a fi în centrul conversației internaționale, Putin l-a flatat pe Macron în mod repetat.

„Ceea ce aș dori în mod special să subliniez”, a spus Putin, „înțeleg, desigur, că avem o preocupare comună cu privire la ceea ce se întâmplă în domeniul securității în Europa și vreau să vă mulțumesc pentru faptul că Franța în mod invariabil are cel mai activ rol în dezvoltarea deciziilor fundamentale în acest domeniu.”

În ultimele zile, înalți oficiali Elysée au subliniat că șeful lor este singurul cu care Putin poate avea conversații atât de „profunde”. Și au subliniat că Putin îl consideră pe Macron ca pe un interlocutor valoros - un statut de care Casa Albă, de exemplu, nu pare niciodată prea preocupată.

După întâlnirea cu Putin, Macron a spus că Franța a adus „vocea europeană” la Moscova pentru că acum deține președinția rotativă a Consiliului UE și, de asemenea, „pentru că este vocația sa”.

„Trebuie spus că în toți acești ani, așa cum tocmai am spus, Franța a luat parte activ la rezolvarea problemelor fundamentale ale securității europene. Predecesorii tăi au făcut același lucru.”

S-a referit la „atacul georgian asupra Osetiei de Sud” și la „criza intra-ucraineană din sud-estul țării”, astfel respingând rolul Rusiei în ambele conflicte. Putin s-a referit apoi la nevoia de a crea un echilibru în securitatea europei, ceea ce sugerează că în acest moment situația ar fi dezechilibrată în defavoarea Rusiei.

Macron nu l-a contrazis pe Putin când acesta a negat orice legătură între guvernul de la Moscova și grupul de soldați mercenari Wagner, care au un rol activ în Mali unde ajută la sporirea sentimentelor anti-franceze.

Și, în cele din urmă, înainte de a se îndrepta cu ușile închise cu președintele francez, Putin părea să joace cu temerile unor oficiali occidentali care par îngrijorați că Macron este liber profesionist și, potențial, prea dornic să acorde concesii omului puternic rus, în loc să insiste cu fermitate ca el să retragă trupele și armamentul greu s-au adunat acum la granițele Ucrainei.

„Am discutat toate aceste probleme la telefon în detaliu”, a spus Putin. „Știu că aveți propriile păreri despre această chestiune și sunt foarte bucuros să am ocazia de a întâlni și de a discuta toate acestea într-un format atât de personal.”

×
Parteneri
Cum va fi vremea în vacanța de Paște și când scăpăm de frig
x close