Antena 3 CNN Externe Marea Britanie acuză Moscova că folosește publicația RT ca instrument de dezinformare

Marea Britanie acuză Moscova că folosește publicația RT ca instrument de dezinformare

Marea Britanie a acuzat miercuri canalul de știri rusesc RT că este un instrument al campaniei de dezinformare a Kremlinului și a cerut autorității de reglementare a presei să ia măsuri, dacă este necesar.

Marea Britanie acuză Moscova că folosește publicația RT ca instrument de dezinformare
Sursa foto: Twitter/ Reuters
de Cerasela Stafie    |    23 Feb 2022   •   17:24

Oficialii ruși spun că publicația RT este o modalitate prin care Moscova poate concura cu dominația companiilor media globale cu sediul în Statele Unite și Marea Britanie, despre care spun că oferă o viziune parțială asupra lumii.

Criticii spun că RT, care difuzează știri în engleză, arabă, spaniolă și germană, este instrumentul de propagandă al statului rus și urmărește să submineze încrederea în instituțiile occidentale.

Secretarul britanic pentru Cultură, Nadine Dorries, a spus, într-o scrisoare către autoritatea de reglementare a presei de stat Ofcom, că este îngrijorată că RT va încerca să răspândească ”dezinformații dăunătoare” despre criza Rusia-Ucraina.

”În timp ce respect independența de reglementare a Ofcom, fac apel să vă asigurați că acțiunile dumneavoastră sunt oportune și transparente pentru a asigura publicul britanic”, se arată în scrisoare, scrie Reuters.

Întrebat în parlament dacă va cere Ofcom revizuirea licenței RT, prim-ministrul Boris Johnson a spus este de părere că Dorries a cerut autorității de reglementare să revizuiască chestiunea. Purtătorul de cuvânt al lui Johnson, întrebat ulterior dacă guvernul intenționează să interzică canalul, a încercat să clarifice observațiile premierului.

”Tot secretarul pentru Cultură este cel îi care autorității de reglementare să ia orice măsuri adecvate în cazul în care există vreo încercare de a folosi Russia Today pentru a răspândi dezinformarea”, a spus purtătorul de cuvânt. Johnson a transmis, de asemenea, că autoritatea de reglementare ar trebui să ia propriile decizii.

”Trăim într-o țară care crede în libertatea de exprimare. Cred că este important să lăsăm Ofcom mai degrabă decât politicienilor să decidă ce organizații media să interzică – asta face Rusia”, a spus Johnson parlamentului. 

RT a transmis că politicienii britanici păreau să încerce să se amestece în afacerile unui organism de reglementare, subminându-i independența. ”Ministrul Culturii din Regatul Unit se amestecă acum în mod clar în treaba instituțiilor despre care se presupune că sunt complet libere de presiunea și influența politică”, a declarat Anna Belkina, redactor-șef adjunct al RT, pentru Reuters.

Belkina a spus că, în ciuda presiunii politice, Ofcom nu a constatat nicio încălcare a Codului Audiovizualului de către RT în ultimii patru ani.

Autoritatea de reglementare a precizat că va acorda prioritate plângerilor cu privire la acoperirea de știri a oricărui radiodifuzor despre Rusia și Ucraina: ”având în vedere gravitatea crizei din Ucraina, vom examina cu prioritate plângerile cu privire la știrile oricărui radiodifuzor cu privire la această problemă”.

×
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close