Antena 3 CNN Externe Marea Britanie RESPINGE propunerea Spaniei de a discuta problemele din Gibraltar

Marea Britanie RESPINGE propunerea Spaniei de a discuta problemele din Gibraltar

Marea Britanie RESPINGE propunerea Spaniei de a discuta problemele din Gibraltar
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
20 Aug 2013   •   16:11

Marea Britanie a respins propunerea Spaniei de a participa la discuţii bilaterale referitoare la suveranitatea fâşiei de pământ din Gibraltar, care reprezintă miezul problemelor dintre cele două state occidentale.

Ministrul de externe spaniol, Jose Manuel Garcia-Margallo, a făcut un apel pentru ca asemenea negocieri "să aibă loc cât mai curând", se arată într-un interviu publicat marţi, de Wall Street Journal.

Replica britanicilor nu s-a lăsat deloc aşteptată. Purtătorul de cuvânt al premierului David Cameron a spus că Londra nu va lua parte la nicio discuţie despre acest subiect, transmite agenţia Reuters.

Autorităţile britanice au precizat că singurele discuţii care pot fi luate în considerare sunt cele legate de diferendul dintre Spania şi Gibraltar, pe marginea politicii de pescuit comercial din zonă, şi în niciun caz nu se va negocia suveranitatea enclavei britanice.

Gibraltar face parte din Teritoriile Externe Britanice (British Overseas Territories) şi se află pe lista de aşteptare a ONU, privind decolonizarea.

În prezent sub tutela Londrei, petecul de pământ a fost confiscat Spaniei în 1713, iar de atunci reprezintă un măr al discordiei constant pentru cele două puteri coloniale.

×
Subiecte în articol: marea britanie, londra
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close