Antena 3 CNN Externe Marea Neagră: Abhazia ameninţă că va distruge orice navă din Georgia din apele sale teritoriale

Marea Neagră: Abhazia ameninţă că va distruge orice navă din Georgia din apele sale teritoriale

Marea Neagră: Abhazia ameninţă că va distruge orice navă din Georgia din apele sale teritoriale
Sursa foto: abhazia
03 Sep 2009   •   01:57

Un nou potenţial focar de război între Rusia şi Georgia a izbucnit odată cu posibilitatea unui conflict naval la Marea Neagră. Serghei Bagapş, preşedintele statului separatist Abhazia, a avertizat că mica sa marină va "distruge" orice navă georgiană ce ajunge în apele teritoriale abhaze.
Ameninţarea sa vine după confiscarea de către Georgia a mai multe nave de transport care mergeau sau plecau din Abhazia. Într-un interviu pentru agenţia rusă de presă Interfax, Bagapş a descris acţiunea Georgie ca "piraterie?, care ar cere ceea ce a calificat a fi un "răspuns adecvat."
Georgia susţine că are dreptul de a bloca asemenea vase. Nu recunoaşte independenţa Abhaziei (stat separatist din Georgia recunoscut doar de Rusia şi Nicaragua) şi subliniază că trebuie să menţină controlul asupra traficului maritim din regiune.

Deşi analiştii estimează că un conflict între Rusia şi Georgia precum cel din 2008 este puţin probabil în viitorul apropriat, asemenea declaraţii subliniază riscul unor noi ciocniri între cele două state.

Rusia se consideră singurul garant al securităţii Abhaziei şi a semnat acorduri cu regiunea separatistă, armata rusă având mână liberă în acest stat.

Experţii estimează că marina Abhaziei nu numără mai mult de şase nave.

În practică, navele ruseşti sub steag abhaz este probabil să se angajeze în conflicte.

Cum viitorul bazei Flotei ruse la Marea Neagră din Ucraina este nesigur, unii politicieni ruşi au arătat spre Anhazia ca alternativă.


Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Marea Neagrã Georgia
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close