Antena 3 CNN Externe Misterul Marelui Sfinx din Giza ar putea fi dezlegat: Descoperirea făcută de cercetători cu ajutorul unui experiment

Misterul Marelui Sfinx din Giza ar putea fi dezlegat: Descoperirea făcută de cercetători cu ajutorul unui experiment

Elucidarea misterului Marelui Sfinx din Giza continuă să reprezinte o mare provocare pentru oamenii de știință, care scot la iveală detalii uimitoare prin cercetările lor.

Misterul Marelui Sfinx din Giza ar putea fi dezlegat: Descoperirea făcută de cercetători cu ajutorul unui experiment
Sursa foto: Profimedia
de Redacția Antena 3 CNN    |    01 Noi 2023   •   22:17

În urma unui experiment, oamenii de știință au descoperit că natura ar fi avut un rol important în procesul de creare a Sfinxului. 

Cercetătorii susțin că marele monument ar fi fost creat în timp, prin procese naturale, iar oamenii doar i-au dat o formă clară.

"Descoperirile noastre oferă o posibilă origine a Sfinxului, care arată că ar fi fost creat prin eroziune. Experimentele noastre au arătat că, în mod surprinzător, formele asemănătoare Sfinxului pot, de fapt, să provină din materiale erodate”, explică Leif Ristroph, profesor asociat la NYU.

Experimentul cercetătorilor a presupus utilizarea unor movile de lut moale, cu un material mai dur încorporat în interior, imitând terenul din nord-estul Egiptului, unde se află Marele Sfinx.

Citește și: Românii, pe lista principalilor cumpărători de case în Ungaria. Prețurile cu care se vând locuințele

Ulterior, au spălat aceste formațiuni cu un jet puternic de apă, pentru a reproduce vântul care l-a sculptat și remodelat pe cel original, ajungând, în cele din urmă, la o formațiune asemănătoare Sfinxului.

"Rezultatele noastre oferă o teorie simplă a originii Sfinxului. Există astfel de forme peste tot în lume și oferă dovezi în plus că această teorie poate fi cea corectă”, au mai explicat cercetătorii.

Marele Sfinx de la Giza este o statuie gigantică din calcar, înfățisând un leu cu cap de om.

Chipul Sfinxului este asociat cu faraonul Khafra, iar monumentul măsoară 73 de metri în lungime, 20 de metri în înălțime și 19 metri în lățime, potrivit Sky News.

×
Subiecte în articol: Sfinx Giza cercetatori Egipt
Parteneri
Sondajul de ultim moment pentru Primăria Capitalei
x close