Antena 3 CNN Externe Justiția lui Aleksandr Lukașenko a decis sentința în cazul activistei anti-regim Maria Kolesnikova. Femeia și-a primit verdictul în cușca cu gratii

Justiția lui Aleksandr Lukașenko a decis sentința în cazul activistei anti-regim Maria Kolesnikova. Femeia și-a primit verdictul în cușca cu gratii

O instanță de judecată din Belarus a pronunțat, luni, condamnarea în cazul Mariei Kolesnikova, una dintre figurile cele mai importante ale opoziției din această țară, unde regimul președintelui Aleksandr Lukașenko este susținut de Moscova.

Justiția lui Aleksandr Lukașenko a decis sentința în cazul activistei anti-regim Maria Kolesnikova. Femeia și-a primit verdictul în cușca cu gratii
Sursa foto: Twitter @Tsihanouskaya
de Adrian Iclozan    |    06 Sep 2021   •   14:18

Kolesnikova, care a condus anul trecut masivele proteste anti-Lukașenko în urma scrutinului preziențial grevat de mari suspiciuni de fraudă, a primit 11 ani de închisoare.

Avocatul său, Maxim Znak, a primit o pedeapsă de 10 ani de închisoare.

Cei doi fuseseră acuzați de acțiuni care constituie amenințări la adresa securității naționale și de tentativă de răsturnare a regimului.

În vârstă de 39 de ani, Kolesnikova este singura dintre activiștii proeminenți anti-regim care se află încă în Belarus

Ea și-a petrecut ultimul an în închisoare.

Fost instrumentist al Filarmonicii naționale, Kolesnikova a format, împreună cu Svetlana Tihanovskaia și Veronica Țepkalo, un trio feminin aflat în fruntea protestelor anti-regim.

Tihanovskaia și Țepkalo au părăsit țara dar Kolesnikova a decis să rămână, în ciuda tuturor riscurilor.

Presa a relatat că ea și-a rupt, anul trecut, pașaportul, împiedicând autoritățile belaruse să o deporteze în Ucraina.

AFP relatează că un material video realizat în interiorul tribunalului și difuzat de presa rusă arată cum femeia, încătușată într-o cușcă cu gratii destinată acuzaților, a creat cu mâinile simbolul inimii, un gest pe care l-a făcut, de asemenea, frecvent în timpul protestelor de anul trecut.

Alături de ea s-a aflat avocatul Maxim Znak, în vârstă de 40 de ani.

Înainte de pronunțarea sentinței, acesta a spus: "Dragi spectatori, ne bucurăm să vă vedem".

Din Lituania, unde se află în exil, lidera opoziției belaruse, Svetlana Tihanovskaia, a cerut "eliberarea imediată" a celor doi, denunțând teroarea la care sunt supuși cei care contestă regimul Lukașenko, la putere din 1994.

Tihanovskaia a redistribuit, la rândul ei, imaginile cu Kolesnikova și Znak, încătușați în cușcă.

Anterior alegerilor pe care Lukașenko pretinde că le-a câștigat cu 80% din voturi, Kolesnikova și Znak au lucrat pentru Viktor Babaryko, un bărbat considerat la momentul respectiv unul dintre cei mai puternici oponenți ai președintelui belarus.

Babaryko a fost împiedicat să candideze fiind trimis în judecată pentru fraudă.

El a fost condamnat în iulie la 14 ani de închisoare.

×
Subiecte în articol: Maria Kolesnikova Belarus pedeapsa
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close