
Mark Rutte a inițiat un proces de restructurare a personalului NATO, reducând zeci de posturi la sediul central din Bruxelles. Măsurile, comparate cu inițiativa DOGE a lui Elon Musk de reducere a birocrației, vin cu puțin timp înaintea summitului NATO de la Haga, la care va participa și președintele american Donald Trump, care a criticat aliații pentru că nu își respectă angajamentele privind cheltuielile de apărare, scrie joi Politico.
Secretarul general al NATO, Mark Rutte, taie locuri de muncă în cadrul celei mai puternice alianțe militare mondiale, ca parte a unui amplu proces de restructurare, scrie joi Politico. Rutte, care a preluat conducerea NATO în octombrie anul trecut, intenționează să elimine două divizii și să reducă zeci de posturi la sediul central din Bruxelles, au declarat pentru Politico trei oficiali NATO actuali și un fost oficial de rang înalt.
„Practic, el își reduce posturile în NATO”, a spus un oficial al alianței sub anonimat, făcând o paralelă cu eforturile drastice conduse de Elon Musk pentru reducerea numărului angajaților guvernului federal american la începutul acestui an.
Această reorganizare, neanunțată anterior, are loc în contextul îngrijorărilor că președintele american Donald Trump, sceptic față de NATO, ar putea părăsi alianța, cu doar câteva zile înainte de summitul crucial ce începe marți la Haga, unde Trump va participa.
Reformele se desfășoară într-un context geopolitic complex, cu războiul care zguduie Ucraina și Orientul Mijlociu, iar administrația Trump avertizează că SUA ar putea juca un rol secundar în securitatea Europei în viitor. amintește Politico.
Ce divizii elimină Rutte din NATO
La preluarea mandatului de la Jens Stoltenberg anul trecut, după un deceniu de conducere a acestuia, Rutte a subliniat în discursul său inaugural necesitatea adaptării NATO la o lume tot mai complexă: „Este responsabilitatea mea să mă asigur că vom continua să ne adaptăm alianța.”
Fostul prim-ministru olandez a început rapid restructurarea birocrației alianței.
El a convocat două întâlniri interne cu personalul în ultimele luni pentru a anunța un val de schimbări, inclusiv reducerea diviziilor internaționale de la opt la șase. Diviziile eliminate vor fi Divizia de Diplomație Publică, care funcționează ca serviciu de presă al NATO, și Divizia de Management Executiv, responsabilă de resurse umane.
Funcțiile acestora vor fi preluate în mare parte de celelalte divizii, însă posturile de secretari generali adjuncți – șefi de divizie numiți de secretarul general cu contribuții din partea țărilor membre – vor dispărea, a confirmat un oficial cu acces direct la informații pentru Politico.
Secretarul general adjunct al Diviziei de Diplomație Publică, Marie-Doha Besancenot din Franța, a plecat în martie și nu a fost înlocuită. Carlo Borghini, italianul care conduce Divizia de Management Executiv, își va pierde și el postul.
„Este ceva normal când vine un nou secretar general”
Zeci de posturi vor fi eliminate în urma reorganizării, a spus un alt oficial, precizând că reducerile „nu par a fi semnificativ mari” și că se vor face și angajări.
„Este ceva normal când vine un nou secretar general”, a declarat pentru POLITICO un fost oficial NATO de rang înalt despre planurile lui Rutte.
Acesta a menționat că reforma lui Rutte nu seamănă cu inițiativa controversată a lui Elon Musk, care a dus la concedieri masive și închiderea agențiilor federale americane fără avertisment, deși mulți angajați au fost reangajați ulterior.
„Reforma este realizată de oameni din interior care cunosc foarte bine prioritățile, structurile și procesele existente. E un proces mult mai lent și deliberat decât cel inițiat de Musk,” a explicat oficialul.
Câți angajați are NATO
NATO are sediul la Bruxelles și aproximativ 4.000 de angajați, dintre care circa 1.500 sunt internaționali, sub responsabilitatea lui Rutte.
Mulți dintre aceștia sunt angajați temporari sau cu contracte scurte, adesea tineri și la început de carieră. Doi oficiali actuali au spus pentru Politico că există un efort în curs de reducere a posturilor temporare și creștere a pozițiilor permanente.
„Este greu să asiguri continuitate dacă angajezi doar temporar,” a spus fostul oficial, adăugând că discuțiile despre diminuarea dependenței de personalul cu contract scurt erau deja în desfășurare înainte de mandatul lui Rutte.
„Sunt oameni foarte talentați și dedicați care, sperăm, vor putea accesa posturi contractuale pe baza experienței și a autorizațiilor de securitate pe care le au,” a completat acesta.
Rutte "vorbește pe limba lui Trump"
Rutte, cunoscut ca un „om care știe să vorbească pe limba lui Trump”, datorită abilitații sale de a-l convinge pe președintele american imprevizibil, va petrece următorii trei ani și jumătate încercând să evite ca Trump să abandoneze NATO, așa cum acesta a amenințat de mai multe ori, mai scrie Politico.
Unul dintre mesajele pe care Rutte îl va transmite lui Trump și celorlalți aliați la summitul de săptămâna viitoare de la Haga este că poate face NATO mai eficientă și poate folosi resursele „cu înțelepciune și moderație,” a declarat Alexander Mattelaer, profesor asociat la VUB și cercetător senior la Egmont.
"Rutte remodelează structura personalului de sprijin de la sediul central în funcție de ceea ce consideră a fi marile priorități”, a explicat Alexander Mattelaer, expert în securitate transatlantică. Printre acestea: reluarea investițiilor în apărare și folosirea cât mai eficientă a resurselor.
Potrivit lui Mattelaer, secretarul general a implementat cel mai probabil aceste reduceri „în strânsă consultare” cu Statele Unite.
Deși reformele sunt mai degrabă simbolice și nu vor elibera fonduri substanțiale, ele reflectă discuțiile continue din interiorul alianței privind împărțirea bugetului civil și militar.
Un înalt oficial NATO a declarat că Rutte este „angajat să facă din NATO o organizație eficace și eficientă” și că reorganizarea în curs vizează optimizarea operațiunilor sediului central, fiind desfășurată cu implicarea personalului și aprobarea aliaților.