Antena 3 CNN Externe Martin Schulz este noul preşedinte al Parlamentului European

Martin Schulz este noul preşedinte al Parlamentului European

Martin Schulz este noul preşedinte al Parlamentului European
Sursa foto: Foto: Intact Images/EPA
de M.Z.    |    17 Ian 2012   •   12:27

Parlamentul European are un nou preşedinte. Este vorba despre liderul grupului socialist din această formaţiune, germanul Martin Schulz, care a fost ales, marţi, la Strasbourg, preşedinte al PE, potrivit Mediafax.

Martin Schulz a fost declarat preşedinte al Parlamentului European după primul tur de scrutin, întrunind majoritatea calificată a voturilor, după ce a fost votat de 387 dintre deputaţii europeni.

Germanul Schulz a fost propus la preşedinţia PE de grupul S&D, însă a fost susţinut şi votat şi de popularii din PPE, ca urmare a unei înţelegeri dintre cele două grupuri.

În 2009, PPE şi S&D au convenit, printr-un acord informal, să îşi împartă preşedinţia Parlamentului European, cele două grupuri deţinând majoritatea confortabilă. Grupul PPE, care a deţinut doi ani şi jumătate preşedinţia PE prin Jerzy Buzek, nu a avut candidat la alegerile de marţi.

La funcţia de preşedinte al Parlamentului European au mai candidat Diana Wallis, susţinută de grupul ALDE (141 voturi) şi conservatorul Nirj Deva (142 voturi), iar 29 de voturi au fost declarate nule.

Schulz va deţine preşedinţia PE pentru doi ani şi jumătate, până la alegerile europarlamentare din vara anului 2014.


×
Subiecte în articol: Martin Schulz
Parteneri
Patronii de păcănele riscă amenzi de 200.000 de lei dacă nu închid afacerile
x close