Antena 3 CNN Externe Măștile care conțin grafen, retrase de pe piață în Canada. Ar fi periculoase pentru sănătate

Măștile care conțin grafen, retrase de pe piață în Canada. Ar fi periculoase pentru sănătate

Mai multe ONG-uri au trimis, recent, o scrisoare Comisiei Europene pentru a cere aplicarea reglementărilor de precauție privind grafenul, o substanță utilizată la fabricarea anumitor măști vândute pe piața europeană.

Măștile care conțin grafen, retrase de pe piață în Canada. Ar fi periculoase pentru sănătate
Sursa foto: Pixabay.com
de Gabriel Dano    |    21 Apr 2021   •   22:51

„Solicităm Comisiei să ia măsuri urgente. Comercializarea măștilor neevaluate și potențial periculoase are consecințe grave asupra sănătății și poate submina în mod periculos încrederea publicului în purtarea măștilor”, au transmis acestea.

Grafenul este ultra-ușor, ultra-rezistent, ultraconductiv și ultra-impermeabil în același timp. „Conductor mai bun decât cuprul, de două sute de ori mai rezistent decât oțelul, dar de șase ori mai ușor, flexibil, rezistent la apă: pe hârtie, grafenul este primul în toate categoriile”, arată un articol publicat de centrul de cercetare CNRS din Franța. Foarte popular în industria aeronautică și electronică, grafenul a demonstrat, de asemenea, proprietăți antivirale, potrivit unor studii recente. Astfel, companiile au fost încurajate să integreze materialul în măștile lor, scrie smartradio.ro.

În Canada, însă, măștile făcute cu grafen au fost retrase pe 26 martie, afirmă sursa citată, din cauza simptomelor respiratorii și dermatologice descrise de mai mulți copii din școlile din Quebec, unde a fost distribuit acest tip de mască. Departamentul canadian de sănătate a emis un al doilea aviz pe 2 aprilie în care a raportat „toxicitate pulmonară timpurie la animale”, cauzată de inhalarea particulelor de grafen.

„Inhalarea particulelor de către oameni prin intermediul măștilor și riscurile asociate pentru sănătate nu sunt încă cunoscute”, a transmis guvernul canadian.
 

 

.

 

×
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close