Antena 3 CNN Externe Merkel: Scandalul de abuz sexual în Biserica Catolică, provocare majoră pentru statul german

Merkel: Scandalul de abuz sexual în Biserica Catolică, provocare majoră pentru statul german

Merkel: Scandalul de abuz sexual în Biserica Catolică, provocare majoră pentru statul german
Sursa foto: angele merkel
18 Mar 2010   •   08:13

Cancelarul german Angela Merkel aprecia că scandalul sexual ce afectează statul natal al Papei Benedict XVI este o provocare majoră pentru societatea germană şi avertiza că singura cale de a accepta şi înţelege faptele este de "a afla tot ce s-a întâmplat."
Comentariile lui Merkel din parlament vin pe fondul nerăbdării tot mai mari să a catolicilor germani ca pontiful să ia atitudine în scandalul din ţara sa natală, unde 300 foşti elevi catolici au adus acuzaţii de abuz sexual şi fizic.
În timpul unui mesaj transmis la Roma, Benedict şi-a exprimat speranţa că scrisoarea sa privind scandalul sexual din biserica irlandeză va ajuta la vindecare şi căire acolo, dar nu a făcut nicio referire despre Germania.
El a recunoscut totuşi că biserica irlandeză a fost "puternic zguduită" care rezultat al crizei şi că este "profund preocupat."
Deşi scandalul german este deosebit de sensibil deoarece implică un papă în exerciţiu în scandaluri sexuale, cel irlandez este mult mai mare. Guvernul a ordonat anchetarea în cazul unor abuzuri asupra copiilor şi acoperirea bisericii în perioada 1930-1990, ce implică peste 15.000 de copii.
Merkel arăta în declaraţiile sale -primele de la izbucnirea scandalului- că "abuzul sexual asupra minorilor este o infracţiune demnă de dispreţ şi singura cale pentru societatea noastră să înţeleagă este de a căuta adevărul şi să descopere tot ce s-a întâmplat. Daunele suferite de victime nu pot fi niciodată pe deplin reparate", arăta Merkel.
Guvernul german a iniţiat un forum privind abuzurile, la care vor participa şi reprezentanţi ai Bisericii catolice, prima întâlnire fiind programată în aprilie.

Antena3.ro

×
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close