Antena 3 CNN Externe Minele în derivă din Marea Neagră pun în pericol transportul cu cereale și petrol

Minele în derivă din Marea Neagră pun în pericol transportul cu cereale și petrol

Riscul de a întâlni mine în derivă pe principala rută de transport maritim la Marea Neagră se adaugă la pericolele pe care trebuie să le înfrunte navele comerciale care navighează în regiune, iar guvernele trebuie să asigure trecerea în siguranță pentru a menține lanțurile de aprovizionare în funcțiune, spun oficialii maritim.

Minele în derivă din Marea Neagră pun în pericol transportul cu cereale și petrol
Sursa foto: Twitter/ Naval News
de Alexandra Ionescu    |    05 Apr 2022   •   17:22

Marea Neagră este cheia pentru transportul de cereale, petrol și produse petroliere. Apele sale sunt împărțite de Bulgaria, România, Georgia și Turcia, precum și de Ucraina și Rusia, care sunt în război de când președintele Vladimir Putin și-a invadat vecinul din sud pe 24 februarie.

Ucraina și Rusia s-au acuzat reciproc că au pus mine în Marea Neagră, iar în ultimele zile, echipele militare de scafandri turci și români au dezamorsat minele rătăcite din apele care aparțin țărilor lor.

Sindicatul Federației Internaționale a Muncitorilor din Transporturi (ITF) și Grupul Comun de Negociere al angajatorilor maritimi au declarat că încearcă să găsească modalități de a se asigura că navigatorii și navele lor nu devin „daune colaterale în conflictul în desfășurare din Ucraina”.

„Îndemnăm cu tărie guvernele să facă tot ce le stă în putere pentru a atenua amenințarea și pentru a asigura trecerea în siguranță a navelor care fac comerț în apropierea acestor zone de conflict”, a declarat David Heindel, președintele Secțiunii navigatorilor ITF.

„Este esențial ca navigatorii lumii să poată continua să își îndeplinească sarcinile în siguranță și să mențină în mișcare lanțurile globale de aprovizionare.”

Doi navigatori au fost uciși și cinci nave comerciale au fost lovite de proiectile  în largul coastei Ucrainei de la începutul conflictului, potrivit Reuters.

„Informațiile disponibile indică o amenințare clară pentru navigație și navigatori din cauza minelor plutitoare și în derivă din zonele Mării Negre”, a declarat un purtător de cuvânt al agenției de transport maritim ONU.

Centrul de transport maritim al NATO a declarat într-un aviz actualizat din 4 aprilie că autoritățile naționale continuă căutările pentru „obiecte asemănătoare minelor” și că „amenințarea unor alte mine în derivă nu poate fi exclusă”.

Luna trecută,  Comisia Comună de Război a industriei de asigurări a lărgit zona cu risc ridicat a apelor din jurul Mării Negre și a Mării Azov pentru a include zonele apropiate de România și Georgia, ceea ce a contribuit la creșterea polițelor de asigurare.

„Dacă se dovedește că există un număr semnificativ de mine vii care depășesc abilitățile statului litoral de a le reține, atunci JWC va trece la reevaluarea zonelor enumerate”, a spus Comitetul într-o notă separată din 31 martie.

×
Subiecte în articol: Rusia Război Ucraina mine Marea Neagrã
Parteneri
Prognoza meteo ANM pentru luna mai. Vremea se schimbă după Paște
x close