Antena 3 CNN Externe Ministerul de Externe: Resursele din Marea Neagră nu pot fi concesionate înainte de hotărârea de la Haga

Ministerul de Externe: Resursele din Marea Neagră nu pot fi concesionate înainte de hotărârea de la Haga

Ministerul de Externe: Resursele din Marea Neagră nu pot fi concesionate înainte de hotărârea de la Haga
Sursa foto: resurse concesionate
11 Feb 2009   •   21:14

O notă a Ministerului de Externe prevede ca, până la decizia Curţii Internaţionale de la Haga din 3 februarie 2009, guvernul să nu acorde niciun fel de licenţă alta decât cea de explorare. Prin urmare, contractele de concesiune sau de exploatare sunt interzise, a declarat analistul militar Radu Tudor, în cadrul emisiunii Ştirea Zilei, moderată de Gabriela Vrânceanu Firea.
Aceasta contituie premisa pentru a trage la răspundere în faţa instanţelor judecătoreşti pe cei care au semnat acordul de concesiune cu mult înainte ca litigiul privind delimitarea platformei Mării Negre să fie rezolvat.
În 2008, ANRM a transformat un contarct de explorare şi împărţire a producţiei într-un contarct de concesiune, iar guvernul a ratificat a ratificat modificarea, anexele hotărârii fiind secrete, în condiţiile în care autorităţile ştiau că în zonă există un litigiu teritorial cu Ucraina. Concesionarea către firma canadiană Sterling Resourcess Ltd s-a făcut prin Midia Resources, o firmă cu un capital de 200 de lei, fără angajaţi, cu o cifră de afaceri nulă în 2007.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Ministerul de Externe Marea Neagrã
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close